Nog steeds koud?Koud! 

Sneeuw hebben we deze winter (nog) niet veel gezien, maar het is nog steeds koud. De kracht van de natuur die door de harde bodemlaag heen komt, is al zichtbaar in de krokussen die hier en daar al boven de grond komen. Toch is het verstandig om je lichaam nog even in de ‘ruststand’ te houden, zodat je straks in de lente er vol energie tegenaan kunt!

crocus-3140024_1920-2

In de Chinese Geneeskunde is de winter verbonden met het element Water. De organen die hierbij horen zijn de blaas en de nieren. Vooral de nieren kunnen wat extra aandacht gebruiken, ze zijn gevoelig voor kou. Door je onderrug warm te (laten) wrijven verstevig je de Nierenergie. De niermeridiaan, die is verbonden met de fysieke nieren, begint onder de voeten en loopt daarna via de binnenkant van de enkels omhoog. Houd dus ook voeten en enkels warm.


Slaap

Voldoende slapen is het hele jaar door belangrijk, maar in de winter helemaal. De winter is de tijd om je energie te sparen en bij te tanken. Kun je niet slapen door koude voeten? Grote kans dat je dan helemaal opgerold in bed ligt, want je wilt de warmte zoveel mogelijk bij je houden. 

Slapende vrouw

Juist door je zo op te rollen, blokkeer je met je opgetrokken benen de energie die zo vanuit de liezen niet verder naar je benen en voeten kan. Het is even bibberen, maar als je languit op je rug in bed gaat liggen zijn je voeten veel sneller warm. Zeker als je daarbij je handen op je onderbuik legt, met de duimen bij je navel en je pinken in de liezen. Je activeert daarmee als het ware de energiebaan naar benen en voeten. Een warme kruik en/of bedsokken (of de warme voeten van je partner…) zijn natuurlijk ook een optie!


Gember

Gember staat er om bekend dat het je heerlijk verwarmt. En het is heel veelzijdig toe te passen: zet verse gemberthee, maak een ontspannend gember-voetbad of maak een gembercompres voor je buik of onderrug. Voor de gemberthee rasp je een stuk gember van ongeveer 5 cm op een fijne rasp. Breng water aan de kook en draai dan het vuur uit, je laat de gember dus niet meekoken. Doe de gember bij het gekookte water en laat even trekken. Naar smaak honing toevoegen.

Voor je voetenbad geldt dezelfde bereidingswijze, waarbij je er op moet letten dat de temperatuur aangenaam blijft.

ginger-1191927_1920

De gember-workshop van 24 februari 2018 was een groot succes! Binnenkort komt er een voorjaars-workshop, houd mijn Facebookpagina in de gaten! 


Nieuw in de praktijk

Mijn behandelingen vonden tot nu toe altijd plaats op de grond, soms ook op de behandelstoel. Sinds kort heb ik ook een behandeltafel, die ik elektrisch in hoogte kan verstellen. Voor sommige ruggen toch wat aangenamer, dus kom ondervinden waar je voorkeur naar uitgaat.

rsz_behandeltafel_-_waterkaarten


Geslaagd!

Vorig jaar heb ik de Dagopleiding Bloesemtherapie gevolgd. De meeste cliënten uit mijn praktijk hebben al kennis gemaakt met bloesemtherapie, omdat ik de bloesems vaak tijdens de shiatsubehandeling gebruik. Daarbij zet ik ook regelmatig aromatherapie in. Voor langdurig resultaat kunnen de bloesems ook als druppels ingenomen worden, dan krijg je een behandelflesje mee naar huis.
 
Onlangs heb ik mijn diploma Bloesemtherapie ontvangen en ben ik ook te vinden op de lijst van erkende Bloesemtherapeuten van Bloesem Remedies Nederland. Zoek op ‘De Kraanvogel’ of typ ‘Someren’ bij woonplaats. Neem ook eens een kijkje bij de afbeeldingen en omschrijvingen van de verschillende bloesemremedies


Graag tot ziens in mijn praktijk! 

Nog steeds koud?