Nieuwsbrief maart 2018

Lente? 

Hoewel het af en toe nog winter lijkt, is de lente toch echt in aantocht.

In de winter is de sapstroom in de bomen tot stilstand gekomen en bladeren liggen bruin en verdord op de grond, planten zijn afgestorven en op een grijze winterdag lijkt alles in de natuur stil te staan. De natuur heeft haar energie echter alleen maar teruggetrokken in de grond, om energie te sparen en in de lente weer in volle groei en bloei uit te kunnen barsten.

Lente flower-3224615_1920

Zo aan het eind van de winter is het een goed idee om je vast voor te bereiden op de lente.


Voorjaarsschoonmaak 

In de tijd dat het huis verwarmd werd met een hout- of kolenkachel, was de voorjaarsschoonmaak een heel gebruikelijk (en noodzakelijk!) ritueel. Met onze centraal verwarmde woning hoeft de schoonmaak waarschijnlijk minder grondig dan in de tijd van de kolenkachel, maar veel mensen houden toch een soort voorjaarsschoonmaak. Denk maar aan het wassen van je kussenhoezen, het plaid waar je de hele winter mee op de bank lag en de gordijnen. Zeker als je afgelopen winter veel waxinelichtjes hebt gebrand, zul je dat merken aan je gordijnen.

schoonmaak-1531575_1920

Je keukenkastjes, koelkast en vriezer screenen op uiterste houdbaarheidsdatum is ook zo’n klusje voor het voorjaar. Ook: je dekbed wassen of naar de stomerij (of in ieder geval lekker lang luchten) en natuurlijk je kledingkast reorganiseren zodat er plaats is voor wat luchtiger kleding.

Maar ook een inwendige schoonmaak is een goed idee.


Je lever is een belangrijke schoonmaakhulp 

De lever heeft een belangrijke taak bij het afbreken van toxische stoffen waarmee ons lichaam te maken heeft. Denk aan allerlei kunstmatige toevoegingen aan kant en klaar producten uit de supermarkt, medicijnen, resten van bestrijdingsmiddelen en luchtverontreiniging.

schoonmaakhulp-1706439_1920


De lever  

De lever weegt ongeveer anderhalve kilogram en is daarmee na de huid, ons zwaarste orgaan. De lever ligt rechtsboven in de buikholte, net onder het middenrif en wordt beschermd door de onderste ribben van de borstkas.

Lever

De belangrijkste taken van de lever zijn het opslaan van bloed, produceren van gal (nodig bij het verwerken van vetten, gal wordt opgeslagen in de galblaas) en het verwijderen van afvalstoffen.


Het Hout element en de lever  

In de Chinese geneeskunde is de leer van de Wu Xing of de vijf elementen een belangrijk begrip.

vijf-oosterse-elementen

Elk element in de Wu Xing heeft de naam van een natuurlijk element: hout, vuur, aarde, metaal en water. Deze elementen corresponderen met de seizoenen, met kleuren en smaken, maar ook met onze organen.

Hout staat voor de lente (groen – zuur – lever & galblaas), vuur staat voor de zomer (rood – bitter – hart & dunne darm), aarde staat voor de nazomer (geel – zoet – milt & maag), metaal staat voor de herfst (wit – scherp – longen & dikke darm) en water staat voor de winter (donkerblauw/zwart – zout – nier & blaas).


De lever ondersteunen 

Uiteraard is de lever het hele jaar actief, maar juist in de lente kan de lever wat ondersteuning gebruiken. Dit kun je eenvoudig doen door de kleur en de smaak die horen bij het Hout element in te zetten.


Zuur

Een glas warm water met wat vers citroensap werkt zuiverend voor je lever, stimuleert de darmen en bevordert een regelmatige stoelgang.

Drink je citroenwater met kleine slokjes en wacht daarna een kwartier voor je gaat ontbijten. Citroen kan je tandglazuur aantasten, dus drink daarna wat gewoon water.

Te veel zuur is juist belastend voor je lever, dus eet en drink verder niet te veel zure producten (denk aan augurken, sinaasappelsap e.d.).


Graag tot ziens in mijn praktijk! 

De lente komt eraan!