Van winterenergie naar lente-energie

De winterenergie staat voor rust en naar binnen keren. Maar ook voor het koesteren van zaadjes die in de herfst zijn geplant, zodat die in de lente boven de grond mogen komen om in de zomer uitbundig tot volle bloei te komen.
 
Zoveel te doen!

De zon heeft zich al uitbundig laten zien en we hebben in februari (!) al heerlijke lentedagen gehad. Alles in de natuur komt tot leven en er komen al groene sprietjes boven de grond. Daarbij benadrukt de lentezon wel dat de ramen best een schoonmaakbeurt kunnen gebruiken, de groen uitgeslagen tuintegels vragen erom geschrobd te worden en er is vast ook nog wat opruimwerk in de tuin te doen.

Je eigen energie begint misschien ook meer te stromen en de ideeën die in de winterperiode rustig meer vorm mochten krijgen, buitelen nu over elkaar heen om eindelijk te worden uitgevoerd. Als er zoveel te zien en te doen is, kan de overgang naar de lente wat stroef en frustrerend verlopen.
 
Niet te veel, niet te snel

In de lente is het vaak ‘hollen of stilstaan’. Als de zon schijnt en de temperatuur stijgt, valt er elke dag nieuw groen te ontdekken in de natuur. Maar de haast van de lente om te groeien wordt regelmatig teruggefloten door sneeuw, vorst of grijze, stormachtige dagen.

De lente moet het dan rustig aan doen, maar aan het langer worden van de dagen kun je zien dat de winter stilaan toch steeds meer plaats maakt voor de lente.
 
Keuzes maken

In de Oosterse Vijf Elementenleer is het Houtelement actief in het lenteseizoen. De energie die hoort bij dit element is actie! De meridianen (energiebanen in het lichaam) die bij het Houtelement horen zijn de Galblaas- en Levermeridiaan.

Te veel keuzemogelijkheden kunnen ervoor zorgen dat je uiteindelijk helemaal niets doet, je energie stagneert. De Galblaasmeridiaan kan helpen bij het maken van keuzes: ga je linksom of rechtsom, ga je eerst de ramen wassen, of kies je voor het verder uitwerken van dat idee waar je al een paar maanden over nadenkt? 

De Levermeridiaan kan voor rust zorgen en je het inzicht geven dat niet alles in een keer hoeft te gebeuren.

Beweging

Je hebt afgelopen winterperiode misschien wat minder aan beweging gedaan. Het is goed om je lichaam weer rustig in beweging te zetten. Vooral oefeningen waarbij de zijkant wordt gestrekt, geven ruimte aan de Galblaasmeridiaan die over de hele zijkant van het lichaam loopt. 

De Masunaga meridiaanstrekking voor het Houtelement is een goede oefening om de Galblaas- en Levermeridiaan te versterken.
 
Klachten in de lente

Veel mensen hebben in de lente wat moeite om balans te vinden. Fysieke klachten die in de lente de kop op steken of heftiger worden zijn o.a. hooikoorts, stijve en pijnlijke pezen en gewrichten, pijn in de ogen, hoofdpijn en migraine, duizeligheid, krampen, PMS en pijnlijke menstruatie, maagklachten en slapeloosheid.

Emotionele klachten waar je nu meer last van kunt hebben zijn frustratie, boosheid en irritatie, besluiteloosheid, ochtendhumeur en ‘hollen of stilstaan’ (het ene moment heel hard werken en daarna geen voet meer kunnen verzetten).
 
Behandeling van klachten

Met shiatsu therapie, bloesemremedies en voedings- en leefstijladviezen kan ik je helpen om de overgang van winterenergie naar lente-energie soepeler te laten verlopen en klachten te verhelpen.
 
Mijn praktijk is gelukkig weer open, dus maak snel een afspraak om weer balans te ervaren.

Klik hier om een afspraak te maken!

Van winterenergie naar lente-energie