Door de reflexzones in het oor te behandelen, wordt de shiatsubehandeling langdurig ondersteund en versterkt.

In de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG of TCM) spelen de oren een belangrijke rol, omdat zij de conditie van het energiesysteem van de nieren weerspiegelen. In de nieren zetelt immers de energie die je basisconstitutie bepaalt.

Binnen de TCM wordt het oor traditioneel voornamelijk behandeld via oormassage.

Auriculotherapie – oorreflexologie

De moderne auriculotherapie is vanaf het midden van de twintigste eeuw voornamelijk in het Westen ontwikkeld.

Net zoals de voetzones, reflecteren zones in de oren het totale lichaam. Klachten worden behandeld door reflexpunten in het oor te stimuleren met behulp van acupunctuurnaalden of verblijfskorreltjes.

Auriculotherapie kan o.a. worden ingezet bij pijnklachten, onrust en slapeloosheid, ondersteuning bij stoppen met roken, gewichtsbeheersing en allergie.

Hoe ziet de behandeling eruit?

Na de polsdiagnose (en eventueel buikdiagnose) zoek ik met de puntzoeker de relevante reflexpunten in het oor. Daarna plak ik een metalen verblijfskorreltje op de gevonden reflexpunten.  De verdere shiatsubehandeling wordt hierdoor ondersteund, maar de korreltjes stimuleren de reflexzones ook na de behandeling.

Verblijfskorreltjes

De verblijfskorreltjes blijven ongeveer een week in het oor zitten. Soms vallen ze er wat eerder uit, soms blijven ze ook langer zitten. In beide gevallen is dat prima.

De verblijfskorreltjes kunnen niet in de gehoorgang vallen, je hoeft je dus niet ongerust te maken als je de verblijfskorreltjes niet terug vindt.

De verblijfskorreltjes zijn afgeplakt met een doorzichtige pleister. Deze pleisters mogen nat worden, je kunt dus gerust douchen, sporten, zwemmen of naar de sauna.

Activeren van de verblijfskorreltjes

Het is zinvol om de verblijfskorreltjes ook na de behandeling te activeren. Druk hiervoor een paar keer per dag ongeveer 15 seconden lichtjes op het punt met het verblijfskorreltje. De druk mag voelbaar zijn, maar niet vervelend of pijnlijk.