Shiatsu is een manuele therapievorm. Met zachte druk van duimen, handen, voeten, ellebogen of knieën worden energie-blokkades in het lichaam opgeheven en wordt het lichaam uitgenodigd tot zelfherstel.

De helende werking van aanraking

Een hand op de schouder van een collega die het moeilijk heeft, een omhelzing voor iemand die gaat vertrekken. Maar ook de hand van een moeder op de knie van haar zoontje dat is gevallen: dit zijn voorbeelden van communicatie door aanraking. Onderzoek wijst uit dat aanraking stress verlaagt en het immuunsysteem versterkt. 

© Cecile Leenen

Een shiatsubehandeling betekent ruim een uur aandacht en bewuste aanraking. De behandeling nodigt je uit om minder met je gedachten bezig te zijn, juist met je aandacht naar je lichaam te gaan. Bewuste aanraking is een krachtig instrument bij herstel.

De Shiatsuvorm die ik in mijn praktijk toepas is gebaseerd op de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG of TCM), een geneeswijze die in China al eeuwenlang wordt toegepast. Daarnaast zet ik tijdens de behandeling vaak bloesemremedies, voetreflexmassage en ooracupunctuur in. 

Shiatsu betekent letterlijk ‘vingerdruk’. Door druk van vingers, handen, voeten, knieën en ellebogen, maar ook door technieken als roteren en strekken wordt het lichaam gestimuleerd om de energie weer vrij te laten stromen. Shiatsu zet het lichaam daarmee weer op de goede weg en ondersteunt hiermee het zelf-herstellend vermogen van het lichaam.

Bij Shiatsu worden dezelfde punten gebruikt als bij acupunctuur. Een belangrijk verschil is dat bij Shiatsu niet alleen de acupunctuurpunten worden behandeld, maar ook de meridianen die deze punten verbinden.

Een van de basisbegrippen binnen de TCG is ‘Qi’, dat meestal wordt vertaald als ‘levenskracht’ of als ‘energie’. Qi stroomt door de meridianen, energiebanen die als een netwerk vlak onder het huidoppervlak door ons hele lichaam lopen. Elke meridiaan is verbonden met een orgaan; als de energieverdeling in het lichaam in balans is, kunnen de organen in onderlinge harmonie hun functie uitoefenen. Meridiaanstrekkingen versterken de werking van de shiatsu-behandeling.

Door overbelasting, door een belastend voedingspatroon of een niet optimale lichaamshouding kan de vrije energiestroom in de meridianen verstoord raken. Hierdoor kunnen klachten ontstaan, niet alleen fysiek, maar ook op emotioneel of mentaal gebied.

Shiatsu is geen vervanging voor de reguliere gezondheidszorg; het is een complementaire geneeswijze die de reguliere gezondheidszorg ondersteunt bij tal van (chronische) klachten.