Voeding is letterlijk van levensbelang en de juiste voeding helpt om balans te vinden in je energie. Daarmee vormt voeding de basis voor herstel van klachten. 

Tijdens mijn behandelingen geef ik adviezen over de voeding die bij jou past, door mijn kennis over de Vijf Elementenleer toe te passen.

Vijf Elementenleer

Alles in de natuur ontwikkelt zich op dezelfde manier. Alles heeft een begin, gaat een ontwikkeling door, kent een hoogtepunt, vervalt en vergaat uiteindelijk; het verval vormt meteen ook weer het begin van de nieuwe cyclus. Dit proces is eeuwen geleden door de Chinezen beschreven in de Vijf Elementenleer.

 

‘De beste dokter staat in de keuken’ (Chinees gezegde)

 

Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM) gaat uit van het totale welzijn.

Naast ademhaling, meridiaan-therapie (waar ook shiatsu en acupunctuur onder vallen), beweging en leefstijl speelt voeding een heel belangrijke rol in ons welzijn.

De voedingsleer van de Traditionele Chinese Geneeskunde heet Vijf Elementenvoeding.

Vijf Elementenvoeding

Hout – Zuur

Vuur – Bitter

Aarde – Zoet

Metaal – Pittig/scherp

Water – Zout

Wat is het niet?

  • De Vijf Elementenvoeding is geen dieet.
  • Geen enkel voedingsmiddel is strikt verboden.
  • Je hoeft geen calorieën te tellen.
  • Je hoeft geen nieuwe bereidingstechnieken te leren.
  • De Vijf Elementenvoeding is niet alleen geschikt voor vegetariërs of veganisten; ook (liefst biologisch) vlees en vis is toegestaan.

Wat is het dan wel?

In de westerse voedingsleer wordt voedingsmiddelen vaak benaderd op basis van de stoffen die zij bevatten. Welk percentage vet, welke vitamines, hoeveel koolhydraten etc.

De Vijf Elementenvoeding gaat uit van de energie die in de voeding aanwezig is, maar houdt ook rekening met het vermogen van het lichaam om die energie te gebruiken.

Dat betekent bijvoorbeeld dat de een zich werkelijk gevoed en energiek voelt bij het regelmatig eten van een rauwkostsalade, terwijl een ander hier vermoeid en futloos van wordt. De voedingswaardeis voor de een dus anders dan de voedingswaarde voor de ander. Dit heeft alles te maken met je constitutie en is dus individueel bepaald.

Uiteindelijk leer je met de Vijf Elementenvoeding te herkennen welke voeding bij jou past. Belangrijk hierbij is dat je leert luisteren naar je lichaam. Ben je bijvoorbeeld vaak moe na het eten, dan moet je lichaam misschien wel hard werken om de maaltijd te verwerken.

Wil je meer leren over de Vijf Elementenvoeding?

Neem dan gerust (vrijblijvend) contact op.

 

‘Laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding’ (Hippocrates)