In mijn behandelingen pas ik de kennis van de Vijf Elementenleer toe en ga ik samen met jou op zoek naar het herstel van jouw balans.

De Vijf Elementenleer is honderden jaren geleden ontwikkeld in China. Deze leer beschrijft een natuurgeneeskundig kader, waarbinnen alle natuurlijke processen kunnen worden verklaard.

Kennis van de Vijf Elementen geeft je inzicht in de oorzaak van de disbalans die tot jouw fysieke of emotionele klacht heeft geleid. Met dit inzicht kun je ook eerder herkennen wanneer er voor jouw energiehuishouding een nieuwe disbalans dreigt te ontstaan. Je kunt dan eerder bijsturen en er zo voor zorgen dat er geen nieuwe klacht ontstaat.

Vijf Elementen toegelicht

De Chinezen hebben met de leer van de Vijf Elementen een systeem ontwikkeld waarmee je lichamelijke klachten kunt verlichten, maar ook inzicht krijgt in je emoties.

Alles in de natuur verloopt in een vaste regelmaat. Dit is duidelijk te zien in de seizoenen die elkaar in een vast patroon opvolgen, een cyclus die zich steeds opnieuw herhaalt.

De Chinezen ontdekten dat de cyclus van seizoenen steeds verloopt volgens vijf stadia, vijf fasen, waarbij alles voortdurend in beweging is en elkaar beïnvloedt.

De Vijf Elementen zijn Hout, Vuur, Aarde, Metaal en Water. Daarbij staat Hout voor de lente, Vuur voor de zomer, Aarde voor de nazomer, Metaal voor de herfst en Water voor de winter.

Alles is in ontwikkeling, groeit en bloeit, maar na het hoogtepunt in de ontwikkeling treedt verval in, waardoor er voeding ontstaat voor een nieuwe cyclus. Niet alleen in het groot zoals bij de seizoenen, maar ook in het klein zoals bij een etmaal. Het Houtelement vind je in de ochtend, het Vuurelement in de middag, het Aarde-element in de namiddag, het Metaalelement in de avond en het Waterelement in de nacht.

De fasen van de Vijf Elementen kun je niet alleen koppelen aan de seizoenen, ze hebben een relatie met alle aspecten van de natuur, waaronder emoties, kleuren, smaken en organen.

Emoties

Emoties horen bij het leven. Het is ook goed om emoties toe te laten. Blijf je echter heel lang in een emotie hangen of kun je een emotie juist helemaal niet voelen, dan is dat een teken dat het bijbehorende element extra aandacht nodig heeft.

Als je bijvoorbeeld onrechtvaardig wordt behandeld, is het heel normaal om boos te zijn. Uit je die boosheid op een ongepast heftige manier of blijf je hele lange tijd in die boosheid hangen, dan is je Houtelement uit balans. De emotie boosheid/woede hoort namelijk bij het Houtelement.

De emotie van het Vuurelement is blijdschap, bij het Aarde-element hoort de emotie zorgen/piekeren, bij het Metaalelement hoort verdriet en bij het Waterelement hoort angst.

Lees verder… 

In het hart van elke winter zit een trillende lente, en achter de sluier van elke nacht zit een glimlachende dageraad.

– Kahlil Gibran