Nazomer en het Aarde-element

In mijn behandelingen pas ik de kennis van de Vijf Elementenleer toe, waarbij elk element is gekoppeld aan een seizoen, organen, meridianen en een emotie. Klachten (fysiek, mentaal en emotioneel) die horen bij een bepaald element kunnen het hele jaar merkbaar zijn, maar kunnen extra aanwezig zijn in het seizoen wat hoort bij dat element.

Nazomer en het Aarde-element

De nazomer is de overgang van de uitbundige, naar buiten gerichte energie van de zomer naar de meer naar binnen kerende energie van de herfst. Overdag kan het nog behoorlijk warm zijn, maar de zon staat niet meer zo hoog aan de hemel. De avonden worden al merkbaar langer, de zomer is duidelijk over zijn hoogtepunt heen. Veel vruchten worden door de zwaartekracht van de aarde naar beneden getrokken en zijn (bijna) rijp om te plukken. Deze periode duurt vanaf eind augustus tot het begin van de herfst.

In de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG of TCM) wordt de nazomer gezien als een echt seizoen. Bij deze overgangsperiode hoort het Aarde-element.

Aarde-energie: fysieke, mentale en emotionele voeding
Het Aarde-element zorgt ervoor dat alles wat je eet en drinkt verwerkt kan worden tot energie voor je hele lichaam en dat de niet bruikbare delen worden afgevoerd. De maag en de milt zijn de organen die hiervoor verantwoordelijk zijn. Als maag en milt op de juiste manier werken, zorgen ze voor 60 procent van je totale energie-opname.

Aarde-energie zorgt ook voor een goede verwerking van geestelijke voeding. Dit geeft een helder denkproces en concentratievermogen en zorgt voor rust en kalmte in je denken.

Piekeren
De emotie die hoort bij het Aarde-element is piekeren. Als fysieke voeding niet goed verwerkt kan worden, gaat de verwerking van geestelijke voeding vaak ook stagneren. Je kunt geen keuzes maken en dezelfde gedachte blijft maar terug komen, met piekeren als gevolg.

Aarde-element in balans
Je staat met beide benen op de grond en je wordt niet heel snel uit je evenwicht gebracht. Je kunt steun en zorg geven aan anderen, zonder de zorg voor jezelf uit het oog te verliezen. Je bent mentaal helder en je hebt een goede concentratie.

Aarde-element niet helemaal in balans
Vermoeidheid is een veel voorkomende klacht bij een disbalans in het Aarde-element, je energie-opname verloopt niet optimaal. Mogelijk zorg je teveel voor een ander en onvoldoende voor jezelf. Een opgeblazen gevoel na het eten of vaak buikpijn kan ook komen doordat je Aarde-element uit balans is.

Als er teveel energie naar het denken gaat, blijft er onvoldoende energie over om stevig met beide benen op de grond te staan. Hier kun je onzeker en ontevreden van worden.

Een voortdurende behoefte aan eten (en dan vooral zoetigheid) is ook een aanwijzing dat je Aarde-element uit balans is.

Aarde-element versterken
Onderstaande tips kunnen helpen om je Aarde-balans te bewaren of herstellen:

  • Doe balansoefeningen en oefeningen om te aarden
  • Ga  in de tuin werken
  • Loop op blote voeten
  • Maak dingen overzichtelijk zodat je makkelijker een keuze kunt maken
  • Zorg voor afwisseling in mentale en fysieke activiteiten
  • Geef je lichaam de rust voor het verteren van je maaltijd, een vergadering tijdens je lunch is geen goed idee
  • Eet voedzame maaltijden met natuurlijke ingrediënten
  • Door voorafgaand of tijdens het eten te drinken, verzwakt je spijsvertering. Drink vooral geen koude dranken

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het ontdekken waarom je altijd zo moe bent, altijd buikpijn hebt of een opgeblazen buik na het eten? Tijdens een sessie geef ik voedings- en leefstijladviezen die samen met de shiatsu-behandeling helpen om meer balans te vinden. Maak een afspraak en ervaar wat een Shiatsu-behandeling voor je kan doen!

Nazomer en het Aarde-element