Zomer en het Vuur-element

In mijn behandelingen pas ik de kennis van de Vijf Elementenleer toe, waarbij elk element is gekoppeld aan een seizoen, organen, meridianen en een emotie. Klachten (fysiek, mentaal en emotioneel) die horen bij een bepaald element kunnen het hele jaar merkbaar zijn, maar kunnen extra aanwezig zijn in het seizoen wat hoort bij dat element.  

Zomer en het Vuur-element

Kenmerkend voor de zomer zijn de lange en warme dagen. Er zijn veel uitbundige activiteiten en heel veel prikkels die je energiebalans kunnen verstoren.

Het seizoen van het Vuur-element is de zomer, de hele natuur staat in volle bloei en de dagen zijn lang. De kleur die hoort bij het Vuur-element is rood, de emotie is vreugde.

Vreugde

De emotie die hoort bij het Vuur-element is vreugde. Langdurig gebrek aan vreugde is net zo schadelijk voor de Vuur-energie als langdurig uitbundige vreugde.

Vuur-element in balans

Als je Vuur-element in balans is, ben je in staat om positieve relaties aan te gaan en te onderhouden. Je kunt je gedachten goed verwoorden en je gevoelens goed uiten, maar je kunt ook goed luisteren. Je kunt enthousiasme en passie ervaren, maar je kent je grenzen en je slaat hier niet in door.

Vuur-element niet helemaal in balans

Als je Vuur-element wat uit balans is, kun je rusteloos en snel opgewonden zijn. Het kan zijn dat je moeite hebt met alleen zijn en voortdurend  mensen opzoekt. Mogelijk ben je juist helemaal in jezelf gekeerd bent en ga je alle gezelschap het liefste uit de weg. Opgewonden praten of juist niet uit je woorden komen, kan ook een teken zijn van een disbalans in je Vuur-element.

Als je Vuur-element is verzwakt, kun je dit fysiek merken aan constipatie door uitdroging (er zit teveel hitte in je lichaam). Je kunt ook slaapproblemen ervaren of je voortdurend heel nerveus voelen.

Vuur-element versterken

Onderstaande tips kunnen helpen om je Vuur-balans te bewaren of herstellen:

  • ‘Bitter in de mond maakt het hart gezond’. Drink koffie, groene en zwarte thee, maar niet teveel
  • Eet niet teveel scherpgekruide gerechten (bv rode peper, chili) , die geven hitte in het lichaam
  • Drink voldoende water. Kies voor gewoon water zonder koolzuur
  • Vermijd het drinken van gekoelde dranken en het eten van veel rauwkost. De energie- en warmtehuishouding van het lichaam wordt hierdoor teveel afgekoeld, waardoor je weerstand verzwakt
  • Houd zoveel mogelijk je gewone eet- en slaappatroon aan
  • Neem de tijd voor een goed gesprek
  • Ga mooie dingen bekijken, bijvoorbeeld in een museum, of in een (botanische) tuin; ontdek waar jij blij van wordt
  • Blijf in beweging, maar maak er geen fanatieke work-out van. Kijk of de meridiaanstrekkingen van Masunaga je aanspreken

Herken je de klachten uit deze nieuwsbrief of heb je last van andere klachten? Maak een afspraak en ervaar wat een Shiatsu-behandeling voor je kan doen!

Zomer en het Vuur-element