Je kijkt er al weken naar uit: vakantie! Door drukte op je werk en thuis kom je vaak behoorlijk moe op je vakantieadres aan. Andere eetgewoonten tijdens de vakantie kunnen je lichaam ook extra belasten. Daarom wat vakantietips!Tip 1: Ga niet meteen slapen!

wake-up

Misschien is dit wel herkenbaar: na aankomst op je vakantieadres doe je het de eerste dag rustig aan en ga je lekker vroeg naar bed om bij te kunnen komen van de lange reis. Maar juist nu wil de slaap niet komen. De volgende dag ben je nog steeds niet echt uitgerust en je onderrug doet pijn.

Komt het door het matras van je hotelbed? Of toch misschien die jeugdige vakantiegangers die luidruchtig en pas tegen de ochtend hun bed opzoeken? Het autoverkeer in de verte?

Natuurlijk zijn dat allemaal factoren die je nachtrust danig kunnen verstoren. Alhoewel we thuis ook allerlei ‘stoorzenders’ om ons heen kunnen hebben, slapen we hier meestal dwars doorheen. Je hersenen hebben deze huiselijke geluiden namelijk al lang geleden geregistreerd, je hebt ze je als het ware eigen gemaakt en daarom hoeft je lichaam niet alert te reageren en je slaapt lekker door.

Neem daarom de tijd om je hersenen te laten wennen aan de omgevingsgeluiden op je vakantieadres. Luister voor je gaat slapen een half uurtje heel bewust naar alle geluiden die je hoort, maak je er mee vertrouwd. Grote kans dat je beter kunt slapen!Tip 2: Niet te rauw…

plate-fork-and-knife

Vooral als de temperatuur oploopt, lijkt een warme maaltijd niet zo aantrekkelijk. Het is heel verleidelijk om dan vooral veel salades en rauwkost te eten. Liefst met een groot glas frisdrank (met ijsklontjes!) of een ijskoud biertje.

Het kost je lichaam veel moeite om dit energetisch koude voedsel te verteren en het gevolg is dan ook vaak een opgeblazen gevoel of diarree.

Ook als het warm is, is een kop soep erg lekker en je spijsverteringssysteem zal je dankbaar zijn. En wil je toch een salade, kies dan voor een pastasalade of een rijstsalade. Rauwkost mag best, maar neem dit dan als bijgerecht.

Eet dus niet teveel rauwkost, het is voor je lichaam veel makkelijker om energie uit een warme maaltijd te halen. Je lichaam is ook niet echt blij met ijskoude dranken, wel met warme thee en die helpt ook nog eens veel beter tegen de dorst.Tip 3: Af en toe zondigen mag!

ice-cream

Zit je op een terras en heb je zin in koffie met gebak? Ontzeg jezelf dit plezier niet en neem de tijd om er heel bewust van te genieten!! Je hebt dan later op de dag ook minder behoefte aan ook nog een ijsje of ook nog een grote coupe vruchten met slagroom (waar je jezelf waarschijnlijk daarna heel schuldig over gaat voelen….).

Neem de tijd voor elke maaltijd en geniet er van. Leer ook luisteren naar je lichaam: voel ik me na het eten voldaan en energiek? Of voel ik me vol en opgeblazen?Tip 4: Beweeg!

hiking

Een dagje aan het strand is heerlijk, net als een middag lezen in je tuinstoel. Zorg wel voor dagelijks voldoende beweging, je krijgt nieuwe energie van je vakantie-omgeving, je spieren worden niet lui en het is goed voor je spijsvertering.

Ga er lekker op uit, maar doe het juist rustig aan als de zon op z’n heetst is. Smeer je ruim in met een zonnebrandmiddel (voor de meeste mensen is factor 30 aan te raden), ook in de schaduw!Tip 5: Voor de thuisblijvers

house

Bovenstaande tips zijn natuurlijk ook van toepassing als je thuisblijft (tip 1 kun je overslaan!). Ook in je eigen omgeving is er van alles te zien en te beleven.

En of je nu zelf kookt of uit gaat eten, de tips over eten en drinken zijn altijd toepasbaar!


Fijne vakantie!


 

5 Shiatsu tips voor de zomer!