In de jaren 80 van de vorige eeuw maakte het merk Popla met deze slogan reclame voor toiletpapier. 

Popla wordt niet meer in Nederland geproduceerd, maar toiletpapier gebruiken we natuurlijk nog steeds allemaal!Kijk eens achterom..

Al bij het intakegesprek vraag ik aan cliënten hoe het is met hun ontlasting. Ehh, hoezo? En wat heeft ontlasting te maken met Shiatsu?

De vorm, kleur en geur van je ontlasting zegt veel over je spijsvertering en dus over je gezondheid. Vandaar mijn ‘nieuwsgierigheid’ naar je ontlasting.Hoe hoort het?

Om te bepalen hoe normale, gezonde ontlasting eruit ziet, is de Bristol Stool Chart ontwikkeld.

Bristol Stool Chart

Type 3 en vooral type 4 zijn de ideale ‘uitscheidingstypes’, omdat ze makkelijk uit te scheiden zijn.Over geuren….

stop

Ontlasting ruikt natuurlijk niet fris, maar als de lucht op het toilet een kwartier na het wegspoelen van de grote boodschap nog steeds niet te harden is, kun je gerust stellen dat er iets mis is met de spijsvertering.

Het is heel normaal om ongeveer 20 winden per dag te laten, meestal heb je het niet eens in de gaten wanneer je een wind laat. Bij een opgeblazen gevoel laat je vaak juist stevige knalwinden die bijna nergens naar ruiken.

Dan zijn er ook nog van die sluipwinden die niemand hoort, maar die wel vreselijk stinken. Helemaal vervelend wordt het als je schone onderbroek aan moet doen als je een windje laat…….en kleuren

Bieten

Meestal is je ontlasting (pindakaas)bruin.

Als je spinazie hebt gegeten kan het zijn dat je ontlasting groen is en na het eten van rode bietjes kan je ontlasting er een beetje roze uitzien. Bij obstipatie is je ontlasting donkerder, maar ook als je ijzertabletten slikt. Bij diarree is je ontlasting vaak lichtgekleurd.Obstipatie

wc

Heb je ontlasting type 1 of 2 op de Bristol Stool Chart en heb je langer dan 2 dagen geen ontlasting, dan is er sprake van verstopping. Dit kun je er zelf aan doen:

 • Drink voldoende water, minimaal 1,5 liter per dag. Koffie en frisdranken tellen niet mee!
 • Begin de dag met een groot glas lauwwarm water.
 • Zet een krukje onder de wc (kom ik hieronder op terug).
 • Niet persen, daarmee vergroot je de kans op aambeien.
 • Ga op een regelmatig tijdstip naar de wc, je darmen houden van regelmaat.
 • Kun je ook emotioneel moeilijk loslaten of heb je veel last van stress? Ook dat heeft invloed op je spijsvertering.


Diarree

wcrol

Type 5 en 6 op de Bristol Stool Chart neigen naar diarree, bij type 7 is helemaal duidelijk dat er iets mis is.

Dunne ontlasting, vaak plotselinge en sterke aandrang, vaker dan twee keer op een dag naar de wc moeten, soms een branderig gevoel: diarree. Diarree kan veroorzaakt worden door een virus, bv bij buikgriep. Meestal stopt de diarree (en het braken) bij buikgriep binnen 2 dagen; duurt de diarree langer dan is er misschien sprake van intolerantie voor bepaalde voeding. Het kan ook zijn dat je darmflora niet in orde is.

Dit kun je er zelf aan doen:

 • Geen koffie meer drinken.
 • Voldoende water drinken (zeker 2 liter per dag: je verliest veel vocht bij diarree).
 • Probiotica kunnen helpen om je darmflora te herstellen.

Ook hier kunnen emotionele zaken en stress een rol spelen.Een krukje

Kruk

Als je gewoon op de wc zit, maakt het laatste deel van de darm (de endeldarm) een knik, waardoor je moeite moet doen om je darmen te legen. In een hurkende houding wordt je darmkanaal mooi recht en komt je ontlasting er veel makkelijker uit.

Hurkend balanceren op de wc-bril dus? Met een krukje onder je voeten bereik je hetzelfde resultaat. Het gebruik van een krukje is vooral een aanrader als je last hebt van aambeien of verstopping.Algemene tips voor een goede spijsvertering

 • Gebruik gezonde vetten: roomboter, extra vierge olijfolie of kokosolie. Vet zorgt er o.a. voor dat de voedselpassage in het maag-darmkanaal beter verloopt.
 • Eet meer vezels. En dan niet de vezels uit brood of volkoren pasta, maar vezels uit groenten, noten en bonen.
 • Laat pakjes, zakjes en kant-en-klaar producten in de winkel achter. Ze bevatten vaak veel zout en suiker en andere toevoegingen die belastend zijn voor je spijsverteringsysteem.
 • Hetzelfde geldt voor frisdranken (ook de light versies). Drink liever (gefilterd) kraanwater, doe er eventueel wat stukjes fruit of kruiden in.
 • Spijsvertering begint op het moment dat het eten in je mond komt. Door goed te kauwen maak je het voedsel klein en wordt het vermengd met speeksel. Daarmee maak je het voor je spijsverteringsysteem een stuk makkelijker om jouw lichaam van goede energie te voorzien.


Even naar de huisarts

Heb je niets gegeten dat een afwijkende kleur van je ontlasting kan veroorzaken, ga dan even naar je huisarts. Zeker als je bloed hebt bij de ontlasting of als je ontlasting zwart is. Helder bloed kan komen door aambeien of een ontsteking in het laatste deel van de (endel)darm, zwarte ontlasting kan komen door een bloeding hoger in het spijsverteringskanaal.

Ga ook even naar je huisarts als je:

 • langer dan 2 dagen echt dunne ontlasting hebt
 • bloed of slijm hebt bij dunne ontlasting
 • langer dan een dag last hebt van hevige buikpijn
 • langer dan 4 dagen geen ontlasting hebt gehad

En ga sowieso naar je huisarts als je eigen ‘onderbuikgevoel’ zegt dat er iets niet in orde is.

Als je (ook voor andere klachten) medicijnen gebruikt, lees dan de bijsluiter goed. Het kan zijn dat je medicijnen invloed hebben op de spijsvertering.Wat zou ik voor je kunnen doen?

Als je spijsverteringsklachten hebt, kan ik samen met je kijken naar je voedingspatroon, beweging, werk en je leefpatroon. Vaak kun je met eenvoudige aanpassingen al goede resultaten bereiken.

Met Shiatsu kan ik de meridianen en organen versterken die betrokken zijn bij de spijsvertering. Als Shiatsu-therapeut kijk ik ook naar het totale ‘plaatje’ (het holistische mensbeeld), het mentale, emotionele en het fysieke aspect. Het blijft me verbazen hoe groot het zelfherstellend vermogen van het lichaam is en het geeft mij veel voldoening om daar met mijn Shiatsu-behandelingen aan bij te mogen dragen.

Bloesemremedies kunnen ook extra ondersteuning geven, ik kan een flesje ‘op maat’ voor je samenstellen.Vragen?

Heb je naar aanleiding van de nieuwsbrief nog vragen, neem dan gerust contact met me op via info@Shiatsu-Someren.nl of op 0493-494302.‘Koning, keizer, admiraal…’
Getagd op: