Ook zo’n last van hooikoorts?

De lente heeft dit jaar lang op zich laten wachten, maar het groen schiet nu echt aan alle kanten uit en ook de temperatuur schiet af en toe flink omhoog.

Lekker buiten bezig zijn in de tuin, wandelen, fietsen en gezellig met vrienden op een terras zitten. Voor veel mensen gaat de lente helaas gepaard met klachten. Ze zijn allergisch voor stuifmeel (pollen) van grassen, bomen, onkruid of planten.

allergy

Als je last hebt van hooikoorts, worden de slijmvliezen van je neus, mond, ogen of keel geprikkeld door het stuifmeel. Met een hele rij aan mogelijke klachten tot gevolg.

Jeukende of gezwollen ogen, waterige ogen, kriebelneus, niezen, snotteren, jeukende keelholte, verstopte oren, hoofdpijn, slapeloosheid, huidklachten, koortsig gevoel of vermoeidheid. Met zulke klachten heeft de lente beslist wat minder leuke kanten.


Niezen en snuffen 

Hooikoorts is een allergie, een te heftige afweerreactie van je lichaam op stoffen waar andere mensen gewoonlijk niet op reageren. Stoffen die bij mensen een heftige reactie kunnen oproepen, heten allergenen. Bij hooikoorts worden de allergenen gevormd door pollen van bomen en grassen.

Omdat pollen worden ingeademd, worden ze inhalatieallergenen genoemd. Zo is ook de huisstofmijt een inhalatieallergeen. Ook geuren van parfum en bloemen kunnen een allergische reactie geven.


Eenvoudige tips bij hooikoorts

 1. Vermijd allergenen
  Als je weet waardoor jouw allergische reacties worden veroorzaakt, kun je die stoffen zoveel mogelijk proberen te vermijden. Ben je bijvoorbeeld allergisch voor graspollen, dan wordt grasmaaien dus een klus voor je partner.
 2. Laat ze niet binnenkomen!
  Door (antipollen)horren te plaatsen, komen er minder pollen binnen. Lucht je kamer bij voorkeur ’s morgens vroeg of ’s avonds laat, er zijn dan minder pollen in de lucht. Zet in de auto de ventilator uit en houd de ramen dicht.
 3. Bescherm jezelf
  Smeer een vette zalf of crème rond je neus voordat je naar buiten gaat. Draag een zonnebril die goed aansluit, zodat je ogen zo min mogelijk in aanraking komen met de pollen. Met een hoed komen er minder pollen in je haren.Wrijf bij jeuk niet in je ogen, dit verergert juist de klachten omdat er pollen aan je handen zitten. Was daarom ook vaak je handen.Er zijn verschillende (homeopathische) druppels die kunnen helpen tegen jeukende ogen.
 4. Slaapkamer
  Je kleren kunnen ook veel pollen ‘vangen’ gedurende de dag. Doe je kleren daarom uit in bijvoorbeeld de badkamer, daarmee neem je ze niet mee de slaapkamer in.Was je kleren wat vaker (bv met het opfrisprogramma van je wasmachine), of doe ze kort in de droger. Droog je kleren en beddengoed niet buiten aan de waslijn. Behalve die lekker frisse buitengeur neem je anders ook heel veel pollen mee naar binnen.Kam je haren ’s avonds goed door of was ze voordat je naar bed gaat. Zo komen de pollen niet op je hoofdkussen terecht.
 5. Bijenpollen en honing
  Bijenpollen kunnen helpen om allergische verschijnselen te verminderen. Sommige mensen reageren juist allergisch op bijenpollen, dus begin met een paar korreltjes. Reageer je niet allergisch dan kun je het opbouwen tot een theelepel per dag. Hiermee kun je geleidelijk wennen aan de pollen, je begint er dus het beste mee ruim voordat het hooikoortsseizoen begint.Hetzelfde geldt voor honing, ook die kan hooikoorts verzachten. De werking van honing en bijenpollen doe je teniet door ze te verhitten. Dus niet toevoegen aan je hete thee, neem liever een theelepeltje rechtstreeks in de mond.
 6. Voeding 
  Zuivel, suiker en rauwe groenten zorgen voor slijmvorming en verzwakken de afweer. Vermijd deze voedingsmiddelen zoveel mogelijk.Vervang zuivel eventueel door geitenkaas, havermelk en (met mate) biogarde. Drink voldoende water of lichte thee (1,5 – 2 liter per dag).
 7. Andere irriterende stoffen
  Huisstof, tabaksrook, en verflucht kunnen je hooikoortsklachten verergeren. Je huis (laten) verven is dus geen goed idee in het hooikoortsseizoen.
  Ook minder voor de hand liggende stoffen zoals parfum en sterk ruikende bloemen kunnen je klachten verergeren.
 8. Etherische olie
  Eucalyptus en Pepermunt helpen tegen een verstopte neus. Gebruik bij voorkeur biologische etherische olie.
  Je kunt bijvoorbeeld een paar druppels olie in een verdamper doen, met als bijkomend voordeel dat de luchtvochtigheid in je huis hoger wordt en je neusslijmvliezen minder uitdrogen.En eenvoudige inhalator kun je maken door in een klein donker flesje een theelepel grof zeezout te doen met 5 druppels etherische olie.
 9. Yoga oefening: wisselende neusademhaling
  Als je een tijdlang deze ademhalingsoefening dagelijks doet, help je de longen te ontspannen en het immuunsysteem te versterken. Prima dus om je afweer tegen pollen te versterken. Daarnaast brengt deze ademhalingstechniek de geest tot rust en zorgt voor een diepere ontspanning. Ook als je geen last hebt van hooikoorts of andere allergieën is dus dit een goede oefening, bijvoorbeeld om beter te kunnen slapen.
  Zo doe je deze oefening:

  • Ga ontspannen zitten en plaats de wijsvinger en middelvinger van je rechterhand op het punt tussen je wenkbrauwen (je ‘derde oog’). Laat je duim en wijsvinger elk op een neusvleugel rusten.
  • Sluit je rechterneusgat af met je duim en adem diep in door het linker neusgat. Houd de adem even vast en sluit met je ringvinger het linker neusgat af, haal je duim weg en adem volledig uit via het rechter neusgat.
  • Adem vervolgens weer in via het rechter neusgat (het linker neusgat is nog steeds afgesloten). Sluit nu het rechter neusgat met je duim en bevrijd het linker neusgat en adem ook weer uit via dit neusgat.
  • Ga een aantal minuten met deze ademhaling door en let erop dat het neusgat waardoor je uitademt, ook het neusgat is waardoor je weer inademt.
  • Laat dan je hand zakken en adem weer gewoon. Observeer of je ademhaling is veranderd.

Wat zou ik voor je kunnen doen?

Hooikoorts en andere allergische reacties hebben in de TCM (Traditional Chinese Medicine) te maken met de energie van de Longen, de Lever, de Milt en de Nieren.

Tijdens de Shiatsu behandelingen wordt deze energie versterkt.

Tijdens het hooikoortsseizoen is de behandeling vooral gericht op het behandelen van de symptomen. Regelmatige behandelingen zorgen ervoor dat je afweer wordt versterkt, zodat allergieën minder kans krijgen. 

المناديل-الورقية


Graag tot ziens in mijn praktijk!


 

Last van hooikoorts? 9 Tips van de Kraanvogel