Mijn energie stond stil

De eerste weken na de invoering van de maatregelen tegen het COVID-19 virus, merkte ik dat niet alleen alles in mijn praktijk tot stilstand was gekomen, maar dat er ook op ander gebied niets uit mijn handen kwam. Mijn energie leek wel verdwenen.
 
Volg nou zelf eens het advies op dat je altijd aan je klanten geeft’. Dat denk ik regelmatig als ik voel dat mijn energie niet meer stroomt. Tsja, voor een ander zorgen en weten wat goed is voor de ander, lijkt vaak makkelijker dan zorgen voor jezelf. Maar je kunt pas goed voor een ander zorgen, als je eerst goed voor jezelf zorgt. In het instructiefilmpje van vliegtuigmaatschappijen krijg je dan ook niet voor niets het advies om eerst zelf het zuurstofmasker op te zetten, voordat je een ander daarbij helpt.
 
Vanuit deze gedachte wil ik vandaag graag wat tips met je delen die mij geholpen hebben om mijn energie weer te laten stromen. Ik hoop dat je er ook iets aan hebt, of dat je er inspiratie uit kunt halen. 


Ademen

Bewust en rustig ademen helpt in een paar minuten tijd om beter om te gaan met stress. Je adem gaat naar de plek waar je de meeste aandacht op richt, dus als je een of beide handen op je buik legt gaat je ademhaling naar die plek toe. Dat maakt het meteen een stuk makkelijker om dieper te ademen. Probeer het maar eens uit en voel het verschil met een ademhaling hoog in de borst.
 
Bewust ademen kan ook helpen bij het inslapen. Zorg dat je comfortabel op je rug ligt, leg eventueel een klein kussentje onder je knieën als je last hebt van je onderrug. Leg je voeten op heupbreedte en laat ze ontspannen naar buiten vallen. Leg je handen op je onderbuik.

Richt je aandacht op de ademhaling. Volgens de Chinese gezondheidsleer is de uitademing de belangrijkste fase van de ademhaling. Adem uit door de mond alsof je door een rietje blaast, je uitademing wordt daardoor langer. Een mooi ademritme is 4 tellen inademen, de adem even vasthouden en dan 8 tellen uitademen en even leeg blijven. Bouw dit ademritme langzaam op, als je in het begin 2 tellen inademt en 4 tellen uitademt is dat prima. Forceer niets, hoe vaker je oefent hoe beter het gaat.

Door op deze manier bewust te ademen en te tellen gaat je aandacht uit je hoofd en val je misschien makkelijker in slaap.


Beweging

Zeker onder de huidige omstandigheden, is wandelen in de buitenlucht of oefeningen doen in je tuin of op je balkon een fijne manier om je lijf weer in beweging te krijgen en stress kwijt te raken. 

Meridiaanstrekkingen (de naam zegt het al) zijn specifieke houdingen en oefeningen om de meridianen te strekken en de energie in de meridianen beter te laten stromen. Bij de meridiaanstrekkingen wordt bovendien ook een goede ademhaling bevorderd en hierboven heb je al kunnen lezen hoe belangrijk ademhaling is.

Ik heb op mijn website een oefening beschreven voor elk element (een gekoppelde yinne en een yange meridiaan). Het is fijn om de meridiaanstrekkingen op een yogamatje te doen. Heb je geen yogamat en wil je thuis aan de slag met de oefeningen, dan kun je bij mij een yogamat lenen.


Klopmassage

Niet alleen fysieke belasting, maar ook een verkeerde houding en stress zorgen voor rug- en schouderklachten, spierpijn en hoofdpijn. Een shiatsu-behandeling of een massage is voorlopig nog niet mogelijk, maar met een klopmassage kun je ook zelf spanning uit je lichaam wegkloppen.

Maak hele losse vuisten van je handen en klop zachtjes op je hoofd, in lange banen van je voorhoofd tot aan de schedelrand. Masseer met je vingertoppen zachtjes je slapen en strijk met je handpalm langzaam van de ene naar de andere kant van je voorhoofd. Masseer je wangen en beweeg je onderkaak van links naar rechts, hier zet zich vaak heel veel spanning vast. 

Masseer je schouders, ook de achterkant en klop daarna met een losse vuist je borstgebied, vooral het gebied onder de schouderkop, de plaats van acupunctuurpunt Long 1 (zie afbeelding).

Klop de binnen- en buitenkant van de armen en benen, klop de onderrug (zeker niet hard!) en de billen (hier mag je wel steviger kloppen). 


Acupressuur om je longenergie te versterken  

Bij acupunctuur worden naalden geprikt in acupunctuurpunten, bij shiatsu en acupressuur behandel je de acupunctuurpunten met duim of vingers.

Long 1 kun je behandelen in een klopmassage (zie boven), maar je kunt het punt ook zachtjes masseren met duim of wijs- en middelvinger. Long 1 verzacht hoesten en niezen, helpt bij een moeizame ademhaling en helpt slijm oplossen.

Een belangrijk punt dus om je longenergie te versterken! Behandel het punt met zachte, ronddraaiende bewegingen, of houd het punt een paar minuten rustig vast.


Bloesem- en aromatherapie 

Bloesemremedies en etherische oliën ondersteunen vooral op emotioneel gebied. Op mijn website kun je meer lezen over de werking en toepassingen van bloesemremedies.

De geur van bepaalde etherische oliën kan positief werken op je humeur, maar sommige etherische oliën hebben ook desinfecterende eigenschappen.Ideaal om toe te passen in een desinfecterende handspray op basis van biologische amandelolie. Fijn om tussendoor te gebruiken en mee te nemen in je tas. Bijkomend voordeel is dat door de amandelolie je handen ook nog verzorgd en gevoed worden. 

Ik heb sprayflesjes gemaakt om je handen mee te desinfecteren, waar een aantal bloesemremedies en desinfecterende etherische oliën in verwerkt zijn. Deze flesjes kun je bestellen door me een mailtje te sturen. Een flesje bloesemremedie op maat kan natuurlijk ook. 


In de komende nieuwsbrieven wil ik wat meer aandacht besteden aan specifieke acupunctuurpunten en oefeningen die je in kunt zetten bij de diverse emoties waar je vooral nu last van kunt hebben.

 

Laat me weten als je vragen hebt over de oefeningen of andere onderwerpen uit deze nieuwsbrief, of als je suggesties hebt voor onderwerpen die ik kan toelichten in een volgende nieuwsbrief!

 

Blijf goed voor jezelf zorgen, zodat je ook goed voor de ander kunt zorgen.

Mijn energie stond stil