Lente en het Hout-element

In mijn behandelingen pas ik de kennis van de Vijf Elementenleer toe, waarbij elk element is gekoppeld aan een seizoen, organen en een emotie. Klachten (fysiek, mentaal en emotioneel) die horen bij een bepaald element kunnen het hele jaar merkbaar zijn, maar kunnen extra aanwezig zijn in het seizoen wat hoort bij dat element.

Als de dag en de nacht na de winter even lang duren, is de astronomische lente begonnen. Op het noordelijk halfrond is dat meestal rond 20 maart. Hoewel de temperatuur in maart en april vaak nog wat herfstachtig aan kan voelen, is de natuur wel degelijk wakker geworden na de winter.

Lente en het Hout-element

De kleur die hoort bij het Hout-element is het frisse groen van de bladeren die in de lente groeien. Wat later in de lente ontstaan er ook vruchten. Omdat die vruchten nog niet rijp zijn smaken ze zuur, de smaak die hoort bij het Hout-element. De organen die horen bij het Hout-element zijn de galblaas en de lever en de emotie is woede. De Vijf Elementenleer die ik toepas in mijn praktijk kan je ondersteunen bij het versterken van je Hout-element.

Lever

Je fysieke lever zit rechts in de bovenbuik, naast de maag. De bovenkant van de lever ligt tegen het middenrif aan. De lever is een groot orgaan, ongeveer 1,5 kg zwaar. De lever produceert gal, dat zorgt voor een betere opname en vertering van vetten in de darm. Een belangrijke taak van de lever is het onschadelijk maken van allerlei belastende stoffen, die worden opgeslagen in o.a. het bindweefsel, het vetweefsel en de lever. Denk bij belastende stoffen aan bijvoorbeeld medicijnen, alcohol en drugs, maar ook luchtvervuiling. Voeding kan bestrijdingsmiddelen, kunstmatige smaakstoffen en veel conserveringsmiddelen bevatten en ook chemicaliën in schoonmaakmiddelen, cosmetica en andere veelgebruikte consumentenproducten vormen een belasting voor het lichaam.

De hierboven genoemde schadelijke stoffen worden ook in de Traditionele Chinese geneeskunde (TCG of TCM) als belastend voor het lichaam gezien. Schadelijke stoffen stapelen zich op in vetweefsel, hersenen, bindweefsel maar belasten vooral de lever. De levermeridiaan begint aan de binnenzijde van de nagelhoek van de grote teen, loopt dan over de wreef en de binnenenkel en verder over de binnenkant van het been. Via de lies loopt de levermeridiaan naar de onderste rib en eindigt midden onder de borst (op de tepellijn).

Galblaas

De fysieke galblaas is een hol orgaan dat onder de lever ligt. De gal die door de lever wordt geproduceerd, wordt via de galbuis opgeslagen in de galblaas. Als er vethoudende voeding de darmen binnenkomt, wordt er door de galblaas gal afgescheiden naar de darmen. Gal zorgt ervoor dat vet uit voeding tot heel kleine vetdruppels wordt verdeeld, zodat enzymen in de darm het vet makkelijker kunnen verteren. De galblaasmeridiaan begint in de buitenooghoek, loopt over de zijkant van het hoofd en de nek, de zijkant van de romp en benen en eindigt aan de buitenzijde van de nagelhoek van de 4e teen. Het verloop van de meridiaan geeft al een indicatie van klachten die kunnen ontstaan bij een disbalans in het energiesysteem van de galblaas.

Woede

Naast schadelijke stoffen beschouwt de TCM negatieve emotie ook als schadelijk voor de lever; langdurige woede kan de lever daarom ernstig verzwakken. Onrechtvaardigheid kan boosheid en woede oproepen, maar boosheid kan ook een neveneffect zijn van medicatie, alcohol, chronische ziekte of bijnieruitputting. Frustratie, prikkelbaarheid en ongeduld vallen ook onder de emotie die hoort bij het Hout-element. Ben je langdurig gefrustreerd of boos, dan kun je daar fysieke klachten van krijgen, bv hoofdpijn en nekklachten, maar ook spijsverteringsklachten. Denk aan de uitdrukking ‘iets op de lever hebben’: je lever is onvoldoende in staat om de negatieve emotie te verteren.

Emotie is energie die je in beweging kunt zetten. Dieren zijn hier over het algemeen van nature toe in staat. Na een negatieve ervaring zal een hond zijn lichaam van top tot teen uitgebreid schudden, om vervolgens rustig verder te lopen of in zijn mand gaan slapen. Met sporten zet je niet alleen je lijf in beweging, maar voorkom je ook dat emotie zich vast gaat zetten in je lichaam. Kies een sport die bij je past, maar ook yoga en wandelen in de natuur zetten je lichaam en emotie in beweging.

Hout-element in balans

Als je Hout-element in balans is, kun je goed plannen en beslissingen nemen. Je kunt goed omgaan met een beetje druk en je kunt goed reflecteren. Je bent flexibel, zowel geestelijk als lichamelijk en je kunt je boosheid op een gepaste manier uiten.

Hout-element niet helemaal in balans

Bij disbalans in het Hout-element kun je snel ongeduldig en gefrustreerd zijn. Dit kan zich uiten in een kort lontje of juist voortdurend ingehouden boosheid. Je kunt starheid ervaren in je denken of juist een steeds veranderende mening hebben (‘met alle winden meewaaien’), ook kun je depressief zijn.

De fysieke klachten van een verzwakt Hout-element kunnen zich uiten als voorjaarsmoeheid, hoofdpijn, stijfheid in de gewrichten, tandenknarsen in de slaap en menstruatieklachten. De ogen zijn het zintuig dat hoort bij het Hout-element. Droge ogen of juist traanogen (en ook andere hooikoortsklachten) worden dan ook vaak gezien in het voorjaar.

Hout-element versterken

Zowel bij fysieke als bij emotionele klachten is er zelden sprake van slechts één enkele oorzaak. Vaak zijn meerdere elementen uit balans en is het ook zinvol te kijken naar je voeding en je leefstijl. Na een uitgebreide intake en eerste Shiatsubehandeling kan een verbeterplan worden ingezet.

Met onderstaande adviezen kom je al een stukje in de goede richting naar meer balans als je klachten herkent die horen bij een verzwakt Hout-element:

  • Ga wandelen in de natuur, laat je letterlijk voeden door hout en groen. Als je last hebt van hooikoorts, kun je het beste in de vroege ochtend naar buiten, omdat de pollen dan minder actief zijn
  • Voeg een klein beetje zure smaak toe aan je gerechten (maar overdrijf niet)
  • Vermijd te veel alcohol en slechte vetten
  • Ga op tijd naar bed: de energie van de galblaas is het krachtigst van 23:00 uur tot 01:00 uur. Als je zorgt dat je om 23:00 uur in je eerste diepe slaap bent, dan kan de galblaas zijn energie optimaal doorgeven aan de lever, het meest actief tussen 01:00 uur en 03:00 uur. Je lever kan zijn ontgiftende taak dan beter uitvoeren
  • Kom rustig in beweging
  • Houd je nek warm, draag (zeker bij wind) een sjaal
  • Probeer je maaltijden zo veel mogelijk zonder belastende toevoegingen te bereiden (vermijd pakjes, zakjes en kant-en-klaar maaltijden)
  • Probeer een ‘detox’ van social media en tv, hiermee stel je jezelf minder bloot aan belastende informatie

Heb je ook last van voorjaars- of andere klachten? In mijn behandelingen pas ik Shiatsu-therapie, voetreflexmassage en oorreflex-therapie toe, waarmee je lente-energie weer kan gaan stromen. Maak een afspraak en ervaar wat een behandeling voor je doet!

Lente en het Hout-element