Winter en het Water-element

In mijn behandelingen pas ik de kennis van de Vijf Elementenleer toe, waarbij elk element is gekoppeld aan een seizoen, organen en een emotie. Klachten (fysiek, mentaal en emotioneel) die horen bij een bepaald element kunnen het hele jaar merkbaar zijn, maar kunnen extra aanwezig zijn in het seizoen wat hoort bij dat element. De kortste dag van het jaar is 21 december, de start van de astronomische winter, het is koud en je blijft het liefst binnen. De natuur lijkt volledig tot stilstand te zijn gekomen. energie wordt gekoesterd in de wortels, diep onder de grond.

Hoe staat het met jouw energie in deze winter? Lees hieronder hoe je met behulp van de Vijf Elementenleer de energie van je Metaal-element kunt versterken.

Water
Bij het winterseizoen hoort het Water-element, de organen die hierbij horen zijn de blaas en de nieren, de emotie is angst.

De Vijf Elementenleer kan je een steuntje in de rug geven bij het versterken van je Water-element.

Nieren

De fysieke nieren zijn twee boonvormige organen, ze liggen aan de rugkant van het lichaam en worden bedekt door de onderste ribben.

In de Westerse geneeskunde wordt het filteren van het bloed gezien als een van de belangrijkste taken van de nieren. Na het filteren blijven water en afvalstoffen over die als urine worden afgevoerd naar de blaas.

In de Traditionele Chinese geneeskunde (TCG of TCM) worden de nieren gezien als de opslagplaats van de levensenergie die je bij de geboorte hebt meegekregen, je energievoorraad. Reden temeer om zeker in de winter zorgvuldig met die voorraad om te gaan. Dit doe je door meer rust te nemen en als het kan wat meer te slapen. Kies ook voor warme en verwarmende voeding, denk aan stamppot en stevige soep. Koude dranken temperen je spijsverteringsvuur te veel, kies liever voor een verwarmende thee (bv gemberthee).

Onderstaande oefening is goed om je nier-energie te versterken.

Blaas
De fysieke blaas ligt onder in de buik. De blaas ontvangt urine van de nieren en kan 200-500 ml urine bevatten.

De meridiaan van de blaas loopt aan beide kanten van het lichaam en is via interne banen verbonden met de fysieke blaas.

Met 67 acupunctuurpunten is de blaasmeridiaan de langste meridiaan in het lichaam en hij kan daarom ingezet worden bij veel klachten.

Angst

Om te kunnen overleven in gevaarlijke situaties, is angst een zinvolle emotie. Als je een wandeling maakt in een ruig natuurgebied en je komt oog in oog te staan met een wilde beer, dan is het niet verstandig om in contact te gaan met het dier. Een stapje terug doen is ook verstandig als je op een kiezelpad vlak langs een afgrond loopt. Struikelen over een steen is in zo’n situatie immers een reëel risico.

Iemand die voortdurend op zoek is naar almaar gevaarlijkere activiteiten en geen angst kent, gaat misschien wel over belangrijke veiligheidsgrenzen heen. Zie je daarentegen juist altijd ‘beren op de weg’, dan zie je misschien bij elk nieuw project op je werk op voorhand al 10 redenen waarom je liever niet aan het project deelneemt.

Angst is dus een zinvolle emotie omdat hij ons waarschuwt voor gevaar. De kunst is om na te gaan of de angst die je voelt een echt waarschuwingssignaal is, of dat het gaat om vals alarm.

Water-element in balans

Als je Water-element in balans is, ben je blij met je levenspad en hoe je leven stroomt. Je voelt je vitaal, kunt je makkelijk aanpassen (‘go with the flow’), je hebt voldoende moed om met tegenslagen om te gaan en je kunt helder denken.

Water-element niet helemaal in balans

Als je Water-element uit balans is, dan stroomt je energie onvoldoende en bij de minste tegenslag zit je bij de pakken neer. Je bent minder goed in staat om te gaan met de verschillende verschijningsvormen van water: kabbelend water, bruisend water, snelstromend, kolkend, stilstaand, sneeuw, ijs.

Fysieke klachten die horen bij een verzwakt Water-element zijn nier- en blaasproblemen, lage rugpijn, ischias en pijn in de heupen, maar ook vasthouden van vocht (oedeem).

Emotionele klachten die horen bij een verzwakt Water-element zijn hierboven al beschreven.

Water-element versterken

Zowel bij fysieke als bij emotionele klachten is er zelden sprake van slechts één enkele oorzaak. Vaak zijn meerdere elementen uit balans en is het ook zinvol te kijken naar je voeding en je leefstijl. Na een uitgebreide intake en eerste Shiatsubehandeling kan een verbeterplan worden ingezet.

Met onderstaande adviezen kom je al een stukje in de goede richting naar meer balans als je klachten herkent die horen bij een verzwakt Water-element.

  • Ga dingen doen waar je plezier aan beleeft: schilderen, dansen, drama
  • Lees boeken die uit het leven zijn gegrepen (bijvoorbeeld historische romans, studieboeken)
  • Kijk naar je levenspad: waar ben je tevreden over, waar ben je blij mee?
  • Hak een veeleisende opdracht in kleinere taken
  • Houd je nieren, je onderrug, voeten en enkels warm (ook je nek, hoofd en oren!)
  • Kijk niet alleen naar je ‘to do’ lijst, maar maak ook een lijst van (grote, maar ook kleine) dingen die je wel hebt kunnen doen: tada!

De nieren horen bij het Water-element, maar ook de oren. Net zoals de voeten reflecteren ook de oren het hele lichaam. Om de behandeling verder te versterken, behandel ik vaak ook de oorreflexzones. Daarbij gebruik ik in plaats van naalden meestal verblijfskorreltjes, die ook na de behandeling mogen blijven zitten. Op mijn website kun je verder lezen over oorreflexzones.

Kun je ook niet wachten tot de grijze en koude winter eindelijk voorbij is? Shiatsu helpt om je winter-energie te versterken, zodat je straks in de lente -net als de natuur- weer kunt groeien en bloeien. Klik hier om een afspraak te maken! 

Winter en het Water-element