Aandacht voor je voeten

Aandacht is energie; alles wat aandacht krijgt, groeit

Je hebt altijd gedachten, je kunt ze nooit helemaal uitschakelen. Heb je veel (terugkerende) gedachten, dan ben je met je aandacht vooral in je hoofd.


Mensen die moeite hebben met inslapen, hebben vaak last van terugkerende gedachten waardoor ze kunnen gaan piekeren. Door je aandacht naar je lichaam te brengen, haal je de aandacht weg van de gedachten in je hoofd. Dat betekent niet dat je gedachten verdwijnen, maar wel dat je er voor kiest om je aandacht ergens anders op te vestigen.

In een vorige nieuwsbrief heb ik een ademhalingsoefening beschreven die kan helpen om je aandacht uit je hoofd te halen. Maar er zijn meer oefeningen om je aandacht uit je hoofd te halen, bijvoorbeeld oefeningen om te aarden.


Wortels in de aarde

Vaak begint een yoga- of meditatie-les met een oefening om te ‘aarden’. Een aardende oefening kan een visualisatie inhouden, waarbij je jezelf voorstelt dat er wortels vanuit je voetzolen groeien die diep de aarde in gaan. Zo’n aardende oefening zorgt ervoor dat je met je aandacht naar je voeten gaat, er ontstaat body-mind balance.
 
Ik heb lange tijd moeite gehad met visualisatie-oefeningen, maar gelukkig zijn er ook andere manieren om je aandacht in je voetzolen te krijgen.


Voetbad
Ontspan met je voeten in een voetbad, een emmer of een afwasteiltje zijn daar prima voor geschikt! Zorg wel dat het water tot boven de enkels komt. Een paar druppels etherische olie (bv lavendel) zorgen voor extra ontspanning.


Voeten masseren
Voeten bevatten botjes, gewrichten, spieren, zenuwen en banden. Meestal krijgen voeten pas aandacht als je er last van hebt.
 
Vaak hebben problemen in heupen, rug, schouders te maken met de (toe)stand van je voeten. Reden om ze regelmatig te (laten) verzorgen met een voetmassage. Bovendien gaat door de massage je aandacht naar je voeten en raken gedachten op de achtergrond.
 
Masseer je voeten op een manier die voor jou prettig voelt. Er is geen goed of fout, probeer zelf of de voetmassage stevig of juist zacht moet zijn.


Voetzolen masseren met een bal
Behalve met een voetmassage kun je de voetzolen ook masseren door te rollen over een stekelbal of een tennisbal. Dat kan in het begin gevoelig zijn, omdat het aantal zenuwuiteinden per vierkante centimeter het grootst is op je voetzolen. Begin het rollen daarom rustig en blijf zeker in het begin binnen je pijngrens. Begin als het kan met een wat oudere tennisbal, die is wat minder hard en stug.


Oefening met een tennisbal

Ga met blote voeten (of eventueel met sokken) op een vlakke ondergrond staan. Gebruik geen dure yogamat, want het rollen kan sporen achterlaten op je mat. Ga in de buurt van een muur staan zodat je een steuntje hebt voor evenwicht.
 • Leg de tennisbal op de ondergrond en ga er met de bal van je ene voet op staan, het gewicht is nog op je hiel. Verplaats je lichaamsgewicht nu rustig naar de tennisbal, je hiel blijft op de grond (maar nu zonder gewicht). Herhaal 5x.
   
 • Krul nu de tenen om de tennisbal heen, alsof je de bal met je tenen op wilt tillen. Krul daarna de tenen omhoog. Herhaal 5x.
   
 • Leg dan de tennisbal onder je hiel en breng het gewicht van de voorvoet naar je hiel, alsof je de bal in de grond wilt duwen. Herhaal 5x.
   
 • Rol de bal van de grote teen naar de hiel en weer terug. Herhaal dit bij de andere tenen.
   
 • Sluit een paar momenten je ogen en voel het verschil tussen beide voeten. 
   
 • Herhaal de hele oefening bij de andere voet.

Acupressuur, beweging en leefstijl zijn belangrijke onderdelen van de TCM (Traditionele Chinese Geneeskunde). Maar ook voeding speelt een hoofdrol in TCM. Mijn volgende nieuwsbrief gaat dan ook over voeding!

Laat me weten als je vragen hebt over de oefeningen of andere onderwerpen uit deze nieuwsbrief.

Blijf goed voor jezelf zorgen, zodat je ook goed voor de ander kunt zorgen.

Aandacht voor je voeten