Meer balans door acupressuur

Emoties horen bij het leven. Als emoties langdurig in hoge mate aanwezig zijn, of als ze voortdurend worden onderdrukt, dan kunnen ze allerlei klachten veroorzaken.

Acupunctuurpunten hebben niet alleen effect op je lichamelijke gezondheid, maar zijn ook in te zetten bij emotionele klachten.


De acupunctuurpunten die ik hieronder beschrijf, kun je bij jezelf behandelen door middel van acupressuur. Ze worden ingezet om je longenergie en je immuunsysteem te versterken. Daarnaast hebben de punten een kalmerende werking en zorgen ze voor rust en balans. Neem dus elke dag een paar minuten de tijd om jezelf te behandelen met acupressuur. Je kunt de ​hele serie achter elkaar doen, maar je kunt ook 1 of 2 punten kiezen. 
 
Onder de afbeelding staat de werking van de punten.


Klop Ren Mai 17

Ren Mai 17 ligt op het midden van je borstbeen. De naam van dit punt is ‘Zee van rust’.

Leg de toppen van je vingers tegen de top van je duim, je maakt een soort vogelbekje van je hand.
Klop ongeveer 1 minuut op Ren Mai 17, terwijl je rustig en diep ademt. 

Door te kloppen op Ren Mai 17 stimuleer je ook het gebied van de thymus, die een belangrijke rol speelt in het afweersysteem.

Houd Nier 27 vast
Nier 27 ligt direct onder de kop van de sleutelbeenderen. Het punt reinigt de keel en verlicht hoest. Door dit punt te behandelen, wordt je hele meridiaansysteem geharmoniseerd; het kan je tot rust brengen en angst tegengaan.

Plaats je duim aan de ene kant en je vingertoppen aan de andere kant van je borstbeen op Nier 27. Houd beide punten 20-30 seconden vast, terwijl je diep en rustig ademt.

Klop met losse vuist op Long 1 en Long 2
Long 1 en Long 2 verzachten hoesten en niezen, helpen bij een moeizame ademhaling en helpen slijm oplossen. Ze versterken je Longenergie en daarmee ook je immuunsysteem. 

Klop met een losse vuist op Long 1 en Long 2, of leg er je vingertoppen op.

Strijk met vlakke hand over de binnenkant van de arm
Over de binnenkant van de arm lopen 3 yinne meridianen. Door langzaam en aandachtig met je vlakke hand 3 keer van de oksel tot aan de vingertoppen te strijken, raak je de punten van Long-, Hartbeschermer- en Hartmeridiaan.

Houd Long 9 vast
Dit punt ligt aan de binnenkant van de arm, op de polsplooi, in een kuiltje onder de muis van de duim. Long 9 zorgt voor verdieping van de ademhaling, waardoor de longen meer kunnen ontspannen en je tot rust wordt gebracht.

Houd het punt ongeveer 30 seconden vast, terwijl je diep en rustig ademt.

Houd Hart 7 vast
Dit punt ligt ook aan de binnenkant van de arm, op de polsplooi, aan de duimkant van de pees.
Het helpt bij slapeloosheid en onrust.

Je kunt Hart 7 gedurende 30 seconden vasthouden of het punt tegelijk met Long 7 behandelen door je polsen stevig te wrijven.

Masseer zachtjes de ‘vliesjes’ tussen je vingers


Laat me weten als je vragen hebt over de oefeningen of andere onderwerpen uit deze nieuwsbrief, of als je suggesties hebt voor onderwerpen die ik kan toelichten in een volgende nieuwsbrief!

Blijf goed voor jezelf zorgen, zodat je ook goed voor de ander kunt zorgen.

Meer balans door acupressuur