Voeding voor weerstand

Kijkend naar de natuur, kun je zien dat er echt al tekenen zijn van een naderende lente. Het is al merkbaar vroeger en ook langer licht, de eerste knoppen laten zich al zien aan bomen en struiken. Stap voor (kleine) stap komt de lente dichterbij.
 
Deze winter is in alle opzichten uitzonderlijk. En we snakken allemaal naar een lente, waarin contact weer vanzelfsprekend en spontaan mag zijn. Net als in de natuur waar alles nog in kleine stapjes gaat, zal ook het versoepelen van de huidige corona-maatregelen waarschijnlijk in kleine stapjes gaan.
 
Goed voor elkaar zorgen blijft onder alle omstandigheden belangrijk. Net zo belangrijk als zorgen voor jezelf.

Ben je benieuwd wat Vijf Elementenvoeding voor jou kan doen? Dan maak ik een persoonlijk afgestemd Vijf Elementenadvies voor je. Bij dit advies krijg je niet alleen uitgebreide voedingstips, maar ook acupressuuroefeningen die bij jou passen.

Een Vijf Elementenadvies kost € 35,00. En bij bij je eerstvolgende Shiatsu-behandeling krijg je € 12,50 korting. Meer informatie: info@shiatsu-someren.nl. 

Vijf Elementen voeding

In de Vijf Elementen voedingsleer worden voedingsmiddelen en kruiden ingedeeld op basis van vijf smaken. Elk van de vijf smaken is verbonden aan een element en aan het yin-orgaan dat bij dat element hoort. Heb je een grote voorkeur of juist een afkeer van een bepaalde smaak, dan kan dit iets zeggen over de energie van het corresponderende element.

Daarnaast wordt aan de voedingsmiddelen van elke smaak een temperatuur toegekend, een thermische waarde. 
 
Voeding die thermisch heet is verdrijft koude, thermisch warme levensmiddelen vergroten de lichaamswarmte, neutrale voedingsmiddelen bouwen energie op. Verfrissende en koude voedingsmiddelen verminderen een teveel aan warmte.

Spijsvertering

Om voeding opneembaar te maken voor het lichaam, moet het (voor)bereid worden. 

Koken/verwarmen is een goede manier om het lichaam in staat te stellen het eten te verwerken, om te zetten in bruikbare energie (en onbruikbare energie af te voeren). 

Het spijsverteringssysteem wordt in de Vijf Elementen voedingsleer vaak afgebeeld als een kookketel op een vuur. De kookketel vertegenwoordigt de maag en het vuur onder de ketel vertegenwoordigt de milt.

Je kunt je voorstellen dat het heel lang duurt voor de inhoud van de kookketel (de inhoud van je maag) geschikt gemaakt is voor opname in het lichaam, als er vooral (thermisch) koude voedingsmiddelen in terecht komen. Bovendien kost het je lichaam dan ook heel veel energie om het vuurtje onder de kookketel brandend te houden, je wordt moe.

Vijf Elementen recept   

De Vijf Elementen zijn in alle aspecten van de natuur vertegenwoordigd, ook in de mens. Het is daarom goed om ook je maaltijden uit elk van de Vijf Elementen samen te stellen.

Dat klinkt moeilijker dan het is. Niet alleen groente en fruit (en vlees, vis) zijn in te delen volgens de Vijf Elementen, dat geldt ook voor kruiden. Zelfs een eenvoudig gerecht als hutspot kun je daarmee volgens de Vijf Elementenleer bereiden.
 
Ingrediënten:

  • ½ eetlepel kokosolie of roomboter (Aarde element)
  • Olijfolie (Aarde element)
  • Winterpeen (Aarde element)
  • Aardappelen (Aarde element)
  • Knolselderij (Aarde element)
  • Peper (Metaal element)
  • Ui (Metaal element)
  • Water (Water element)
  • Parmezaanse kaas (Water element)
  • Zout (Water element)
  • Peterselie (gedroogd) (Hout element)   
  • Kurkuma (Vuur element)


 
Bereiden

  • Laat de kokosolie of roomboter langzaam smelten.
  • Schil de aardappelen en knolselderij, snijd in stukjes en voeg toe.
  • Snijd de winterpeen in kleine stukjes, als je biologische winterpeen gebruikt hoef je niet te schillen. Voeg toe, roer de inhoud van de pan goed door elkaar.
  • Voeg een paar draaien van de pepermolen toe en roer weer goed door elkaar. Laat het geheel 1 minuut zacht sudderen.
  • Voeg zoveel water toe dat het groentemengsel net onder water staat. Roer weer goed.
  • Voeg een beetje peterselie toe, roer goed door.
  • Voeg een beetje kurkuma toe, roer goed door en breng de inhoud van de pan langzaam aan de kook. Laat op een zacht vuur gaar worden.
  • Giet de groente af.
  • Stamp de groente met een stamper door elkaar en voeg een scheutje olijfolie (liefst koud geperst) toe, zodat een smeuïge stamppot ontstaat.
  • Snijd de ui in kleine stukjes en roer door de stamppot.
  • Voeg geraspte Parmezaanse kaas naar smaak toe
  • Voeg eventueel nog (keltisch zee-) zout toe (let op: Parmezaanse kaas bevat al vrij veel zout).

Tip

De rauwe ui maakt de hutspot iets pittiger. Hou je niet van de scherpe smaak van rauwe ui, dan kun je de ui ook mee laten koken. De ui wordt door het koken zoeter van smaak en hoort dan bij het Aarde element.
 
Je kunt de ingrediënten in de pan doen in de volgorde die je gewend bent, alle elementen zijn vertegenwoordigd. Door de ingrediënten in de volgorde van de voedende cyclus toe te voegen (Aarde voedt Metaal, Metaal voedt Water etc.), krijgt zelfs een eenvoudig recept meer voedingswaarde. 

Eet smakelijk!

Voeding voor weerstand