Herfst en het Metaal-element

In mijn behandelingen pas ik de kennis van de Vijf Elementenleer toe, waarbij elk element is gekoppeld aan een seizoen, organen en een emotie. Klachten (fysiek, mentaal en emotioneel) die horen bij een bepaald element kunnen het hele jaar merkbaar zijn, maar kunnen extra aanwezig zijn in het seizoen wat hoort bij dat element.
 
Het is herfst en bij dit seizoen hoort het Metaal-element. De organen die bij dit element horen zijn de longen en dikke darm en de emotie is verdriet.
 
Hoewel de zon zich ook in de herfst gelukkig regelmatig kan laten zien, gaat dit niet meer gepaard met hoge temperaturen. De zomer manifesteert zich met een uitbundig bloeiende natuur, in de herfst trekt de natuur zijn energie naar binnen. De sapstroom van bomen komt langzaam tot stilstand, bladeren verkleuren en vallen af. De natuur laat los.
 
Hoe staat het met jouw energie in deze herfst? Lees hieronder hoe je met behulp van de Vijf Elementenleer de energie van je Metaal-element kunt versterken.

 
Longen
Ademhaling is een uitwisselingsproces. Bij elke inademing vullen de longen zich met zuurstof, om daarna via het bloed het hele lichaam van energie te voorzien. Via de uitademing verlaat stikstof het lichaam.

 

Ook energetisch gezien is de ademhaling een uitwisselingsproces tussen binnen- en buitenwereld. Voel je ruimte om te ademen, ruimte in je contact met de buitenwereld en kun je ruimte innemen voor jezelf?
 
Emotioneel gezien kan krachtig uitademen een gevoel van opluchting geven als je merkt dat je regelmatig je adem inhoudt: een zucht van verlichting.
 
Dikke darm
Ook de dikke darm heeft te maken met de verbinding tussen buiten- en binnenwereld. Wat het lichaam uit voeding niet op kan nemen, verlaat het lichaam via de ontlasting. Bij obstipatie kun je emotioneel misschien ook niet zo goed los laten. In een eerdere nieuwsbrief kun je meer lezen over dit onderwerp.
 
Verdriet
Iedereen krijgt in het leven te maken met verdriet, een emotie die je misschien het liefst inslikt of wegstopt. Verdriet heeft te maken met verlies en afscheid nemen, verlies van een dierbare, maar denk ook aan het einde van een vriendschap of het stoppen met een baan.
 
Verdriet is nodig om los te kunnen laten. Los laten is niet ontkennen wat was, maar kunnen accepteren dat je leven voortaan anders is dan het was. Als je verdriet toelaat, er bij stilstaat en van jezelf mag huilen, kan het een gevoel van ruimte geven. Voortdurend verdrietig zijn en blijven huilen verzwakt je en maakt je uiteindelijk ziek, hetzelfde geldt voor het ontkennen van verdriet.
 
Metaal-element niet helemaal in balans
In de herfst is het niet zo vreemd om een keer wat verkouden te zijn. Ben je het hele jaar door verkouden of heb je last van allergieën, dan is je Long-energie waarschijnlijk niet heel sterk.

Eczeem (huid hoort ook bij longen) is ook een teken van verzwakte Long-energie, net als altijd controle over jezelf en je omgeving willen houden of niet voor jezelf op kunnen komen.

Verdrinken in verdriet of het juist niet toe kunnen laten is hierboven al beschreven.
 
Metaal-element versterken
Zowel bij fysieke als bij emotionele klachten is er zelden sprake van slechts één enkele oorzaak. Vaak zijn meerdere elementen uit balans. Na een uitgebreide intake en eerste Shiatsubehandeling kan een verbeterplan worden ingezet.
 
Onderstaande adviezen kunnen je wel een zetje in de goede richting geven als je klachten herkent die horen bij een verzwakt Metaal-element.

  • Voeg kleur toe aan je kleding en je interieur. Trek er ook op uit, de natuur laat in de herfst prachtige kleuren zien!
  • Drink voldoende water, dit brengt de Metaal-energie in beweging.
  • Denk aan prettige gebeurtenissen, glimlach en merk dat dit helpt om melancholie en verdriet te balanceren.
  • Doe ademhalingsoefeningen.
  • Zorg voor een goede houding, met de schouders laag en de schouderbladen enigszins naar elkaar toe. Deze houding opent het borstgebied en geeft je longen ruimte. Probeer hier een paar keer per dag bewust aan te denken.
  • Bij koud en regenachtig weer heb je misschien de neiging om je schouders op te trekken tegen een koude nek. Een sjaal helpt om de nek warm te houden (en de schouders laag).
  • Eet warme gerechten, eet rauwkost alleen als klein bijgerecht. De maaltijden mogen wat pittig/scherp zijn, de smaak die hoort bij het Metaal-element. Voeg af en toe een beetje pittigs aan je gerechten toe, denk aan mosterd, knoflook en gember.

Niet alleen de longen horen bij het Metaal-element, maar ook de huid. Het eerste contact met de omgeving vindt plaats via de in – en uitademing en via de huid. Een sterke Long-energie is dus belangrijk als verdediging tegen verkoudheid en griep.
 
Zeker in de herfst is Shiatsu-therapie een aanrader, vooral als je aan een goede weerstand wilt werken, zodat je straks ook met een sterke energie aan de winter kunt beginnen. Kun je wel wat hulp gebruiken bij het ondersteunen van je Metaal-element? Maak dan een afspraak voor een behandeling.

Herfst en het Metaal-element