Nazomer en het Aarde-element

Nazomer en het Aarde-element

In mijn behandelingen pas ik de kennis van de Vijf Elementenleer toe, waarbij elk element is gekoppeld aan een seizoen, organen, meridianen en een emotie. Klachten (fysiek, mentaal en emotioneel) die horen bij een bepaald element kunnen het hele jaar merkbaar zijn, maar kunnen extra aanwezig zijn in het seizoen wat hoort bij dat element.

Nazomer en het Aarde-element

De nazomer is de overgang van de uitbundige, naar buiten gerichte energie van de zomer naar de meer naar binnen kerende energie van de herfst. Overdag kan het nog behoorlijk warm zijn, maar de zon staat niet meer zo hoog aan de hemel. De avonden worden al merkbaar langer, de zomer is duidelijk over zijn hoogtepunt heen. Veel vruchten worden door de zwaartekracht van de aarde naar beneden getrokken en zijn (bijna) rijp om te plukken. Deze periode duurt vanaf eind augustus tot het begin van de herfst.

In de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG of TCM) wordt de nazomer gezien als een echt seizoen. Bij deze overgangsperiode hoort het Aarde-element.

Aarde-energie: fysieke, mentale en emotionele voeding
Het Aarde-element zorgt ervoor dat alles wat je eet en drinkt verwerkt kan worden tot energie voor je hele lichaam en dat de niet bruikbare delen worden afgevoerd. De maag en de milt zijn de organen die hiervoor verantwoordelijk zijn. Als maag en milt op de juiste manier werken, zorgen ze voor 60 procent van je totale energie-opname.

Aarde-energie zorgt ook voor een goede verwerking van geestelijke voeding. Dit geeft een helder denkproces en concentratievermogen en zorgt voor rust en kalmte in je denken.

Piekeren
De emotie die hoort bij het Aarde-element is piekeren. Als fysieke voeding niet goed verwerkt kan worden, gaat de verwerking van geestelijke voeding vaak ook stagneren. Je kunt geen keuzes maken en dezelfde gedachte blijft maar terug komen, met piekeren als gevolg.

Aarde-element in balans
Je staat met beide benen op de grond en je wordt niet heel snel uit je evenwicht gebracht. Je kunt steun en zorg geven aan anderen, zonder de zorg voor jezelf uit het oog te verliezen. Je bent mentaal helder en je hebt een goede concentratie.

Aarde-element niet helemaal in balans
Vermoeidheid is een veel voorkomende klacht bij een disbalans in het Aarde-element, je energie-opname verloopt niet optimaal. Mogelijk zorg je teveel voor een ander en onvoldoende voor jezelf. Een opgeblazen gevoel na het eten of vaak buikpijn kan ook komen doordat je Aarde-element uit balans is.

Als er teveel energie naar het denken gaat, blijft er onvoldoende energie over om stevig met beide benen op de grond te staan. Hier kun je onzeker en ontevreden van worden.

Een voortdurende behoefte aan eten (en dan vooral zoetigheid) is ook een aanwijzing dat je Aarde-element uit balans is.

Aarde-element versterken
Onderstaande tips kunnen helpen om je Aarde-balans te bewaren of herstellen:

 • Doe balansoefeningen en oefeningen om te aarden
 • Ga  in de tuin werken
 • Loop op blote voeten
 • Maak dingen overzichtelijk zodat je makkelijker een keuze kunt maken
 • Zorg voor afwisseling in mentale en fysieke activiteiten
 • Geef je lichaam de rust voor het verteren van je maaltijd, een vergadering tijdens je lunch is geen goed idee
 • Eet voedzame maaltijden met natuurlijke ingrediënten
 • Door voorafgaand of tijdens het eten te drinken, verzwakt je spijsvertering. Drink vooral geen koude dranken

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het ontdekken waarom je altijd zo moe bent, altijd buikpijn hebt of een opgeblazen buik na het eten? Tijdens een sessie geef ik voedings- en leefstijladviezen die samen met de shiatsu-behandeling helpen om meer balans te vinden. Maak een afspraak en ervaar wat een Shiatsu-behandeling voor je kan doen!

Zomer en het Vuur-element

Zomer en het Vuur-element

In mijn behandelingen pas ik de kennis van de Vijf Elementenleer toe, waarbij elk element is gekoppeld aan een seizoen, organen, meridianen en een emotie. Klachten (fysiek, mentaal en emotioneel) die horen bij een bepaald element kunnen het hele jaar merkbaar zijn, maar kunnen extra aanwezig zijn in het seizoen wat hoort bij dat element.  

Zomer en het Vuur-element

Kenmerkend voor de zomer zijn de lange en warme dagen. Er zijn veel uitbundige activiteiten en heel veel prikkels die je energiebalans kunnen verstoren.

Het seizoen van het Vuur-element is de zomer, de hele natuur staat in volle bloei en de dagen zijn lang. De kleur die hoort bij het Vuur-element is rood, de emotie is vreugde.

Vreugde

De emotie die hoort bij het Vuur-element is vreugde. Langdurig gebrek aan vreugde is net zo schadelijk voor de Vuur-energie als langdurig uitbundige vreugde.

Vuur-element in balans

Als je Vuur-element in balans is, ben je in staat om positieve relaties aan te gaan en te onderhouden. Je kunt je gedachten goed verwoorden en je gevoelens goed uiten, maar je kunt ook goed luisteren. Je kunt enthousiasme en passie ervaren, maar je kent je grenzen en je slaat hier niet in door.

Vuur-element niet helemaal in balans

Als je Vuur-element wat uit balans is, kun je rusteloos en snel opgewonden zijn. Het kan zijn dat je moeite hebt met alleen zijn en voortdurend  mensen opzoekt. Mogelijk ben je juist helemaal in jezelf gekeerd bent en ga je alle gezelschap het liefste uit de weg. Opgewonden praten of juist niet uit je woorden komen, kan ook een teken zijn van een disbalans in je Vuur-element.

Als je Vuur-element is verzwakt, kun je dit fysiek merken aan constipatie door uitdroging (er zit teveel hitte in je lichaam). Je kunt ook slaapproblemen ervaren of je voortdurend heel nerveus voelen.

Vuur-element versterken

Onderstaande tips kunnen helpen om je Vuur-balans te bewaren of herstellen:

 • ‘Bitter in de mond maakt het hart gezond’. Drink koffie, groene en zwarte thee, maar niet teveel
 • Eet niet teveel scherpgekruide gerechten (bv rode peper, chili) , die geven hitte in het lichaam
 • Drink voldoende water. Kies voor gewoon water zonder koolzuur
 • Vermijd het drinken van gekoelde dranken en het eten van veel rauwkost. De energie- en warmtehuishouding van het lichaam wordt hierdoor teveel afgekoeld, waardoor je weerstand verzwakt
 • Houd zoveel mogelijk je gewone eet- en slaappatroon aan
 • Neem de tijd voor een goed gesprek
 • Ga mooie dingen bekijken, bijvoorbeeld in een museum, of in een (botanische) tuin; ontdek waar jij blij van wordt
 • Blijf in beweging, maar maak er geen fanatieke work-out van. Kijk of de meridiaanstrekkingen van Masunaga je aanspreken

Herken je de klachten uit deze nieuwsbrief of heb je last van andere klachten? Maak een afspraak en ervaar wat een Shiatsu-behandeling voor je kan doen!

Lente en het Hout-element

Lente en het Hout-element

In mijn behandelingen pas ik de kennis van de Vijf Elementenleer toe, waarbij elk element is gekoppeld aan een seizoen, organen en een emotie. Klachten (fysiek, mentaal en emotioneel) die horen bij een bepaald element kunnen het hele jaar merkbaar zijn, maar kunnen extra aanwezig zijn in het seizoen wat hoort bij dat element.

Als de dag en de nacht na de winter even lang duren, is de astronomische lente begonnen. Op het noordelijk halfrond is dat meestal rond 20 maart. Hoewel de temperatuur in maart en april vaak nog wat herfstachtig aan kan voelen, is de natuur wel degelijk wakker geworden na de winter.

Lente en het Hout-element

De kleur die hoort bij het Hout-element is het frisse groen van de bladeren die in de lente groeien. Wat later in de lente ontstaan er ook vruchten. Omdat die vruchten nog niet rijp zijn smaken ze zuur, de smaak die hoort bij het Hout-element. De organen die horen bij het Hout-element zijn de galblaas en de lever en de emotie is woede. De Vijf Elementenleer die ik toepas in mijn praktijk kan je ondersteunen bij het versterken van je Hout-element.

Lever

Je fysieke lever zit rechts in de bovenbuik, naast de maag. De bovenkant van de lever ligt tegen het middenrif aan. De lever is een groot orgaan, ongeveer 1,5 kg zwaar. De lever produceert gal, dat zorgt voor een betere opname en vertering van vetten in de darm. Een belangrijke taak van de lever is het onschadelijk maken van allerlei belastende stoffen, die worden opgeslagen in o.a. het bindweefsel, het vetweefsel en de lever. Denk bij belastende stoffen aan bijvoorbeeld medicijnen, alcohol en drugs, maar ook luchtvervuiling. Voeding kan bestrijdingsmiddelen, kunstmatige smaakstoffen en veel conserveringsmiddelen bevatten en ook chemicaliën in schoonmaakmiddelen, cosmetica en andere veelgebruikte consumentenproducten vormen een belasting voor het lichaam.

De hierboven genoemde schadelijke stoffen worden ook in de Traditionele Chinese geneeskunde (TCG of TCM) als belastend voor het lichaam gezien. Schadelijke stoffen stapelen zich op in vetweefsel, hersenen, bindweefsel maar belasten vooral de lever. De levermeridiaan begint aan de binnenzijde van de nagelhoek van de grote teen, loopt dan over de wreef en de binnenenkel en verder over de binnenkant van het been. Via de lies loopt de levermeridiaan naar de onderste rib en eindigt midden onder de borst (op de tepellijn).

Galblaas

De fysieke galblaas is een hol orgaan dat onder de lever ligt. De gal die door de lever wordt geproduceerd, wordt via de galbuis opgeslagen in de galblaas. Als er vethoudende voeding de darmen binnenkomt, wordt er door de galblaas gal afgescheiden naar de darmen. Gal zorgt ervoor dat vet uit voeding tot heel kleine vetdruppels wordt verdeeld, zodat enzymen in de darm het vet makkelijker kunnen verteren. De galblaasmeridiaan begint in de buitenooghoek, loopt over de zijkant van het hoofd en de nek, de zijkant van de romp en benen en eindigt aan de buitenzijde van de nagelhoek van de 4e teen. Het verloop van de meridiaan geeft al een indicatie van klachten die kunnen ontstaan bij een disbalans in het energiesysteem van de galblaas.

Woede

Naast schadelijke stoffen beschouwt de TCM negatieve emotie ook als schadelijk voor de lever; langdurige woede kan de lever daarom ernstig verzwakken. Onrechtvaardigheid kan boosheid en woede oproepen, maar boosheid kan ook een neveneffect zijn van medicatie, alcohol, chronische ziekte of bijnieruitputting. Frustratie, prikkelbaarheid en ongeduld vallen ook onder de emotie die hoort bij het Hout-element. Ben je langdurig gefrustreerd of boos, dan kun je daar fysieke klachten van krijgen, bv hoofdpijn en nekklachten, maar ook spijsverteringsklachten. Denk aan de uitdrukking ‘iets op de lever hebben’: je lever is onvoldoende in staat om de negatieve emotie te verteren.

Emotie is energie die je in beweging kunt zetten. Dieren zijn hier over het algemeen van nature toe in staat. Na een negatieve ervaring zal een hond zijn lichaam van top tot teen uitgebreid schudden, om vervolgens rustig verder te lopen of in zijn mand gaan slapen. Met sporten zet je niet alleen je lijf in beweging, maar voorkom je ook dat emotie zich vast gaat zetten in je lichaam. Kies een sport die bij je past, maar ook yoga en wandelen in de natuur zetten je lichaam en emotie in beweging.

Hout-element in balans

Als je Hout-element in balans is, kun je goed plannen en beslissingen nemen. Je kunt goed omgaan met een beetje druk en je kunt goed reflecteren. Je bent flexibel, zowel geestelijk als lichamelijk en je kunt je boosheid op een gepaste manier uiten.

Hout-element niet helemaal in balans

Bij disbalans in het Hout-element kun je snel ongeduldig en gefrustreerd zijn. Dit kan zich uiten in een kort lontje of juist voortdurend ingehouden boosheid. Je kunt starheid ervaren in je denken of juist een steeds veranderende mening hebben (‘met alle winden meewaaien’), ook kun je depressief zijn.

De fysieke klachten van een verzwakt Hout-element kunnen zich uiten als voorjaarsmoeheid, hoofdpijn, stijfheid in de gewrichten, tandenknarsen in de slaap en menstruatieklachten. De ogen zijn het zintuig dat hoort bij het Hout-element. Droge ogen of juist traanogen (en ook andere hooikoortsklachten) worden dan ook vaak gezien in het voorjaar.

Hout-element versterken

Zowel bij fysieke als bij emotionele klachten is er zelden sprake van slechts één enkele oorzaak. Vaak zijn meerdere elementen uit balans en is het ook zinvol te kijken naar je voeding en je leefstijl. Na een uitgebreide intake en eerste Shiatsubehandeling kan een verbeterplan worden ingezet.

Met onderstaande adviezen kom je al een stukje in de goede richting naar meer balans als je klachten herkent die horen bij een verzwakt Hout-element:

 • Ga wandelen in de natuur, laat je letterlijk voeden door hout en groen. Als je last hebt van hooikoorts, kun je het beste in de vroege ochtend naar buiten, omdat de pollen dan minder actief zijn
 • Voeg een klein beetje zure smaak toe aan je gerechten (maar overdrijf niet)
 • Vermijd te veel alcohol en slechte vetten
 • Ga op tijd naar bed: de energie van de galblaas is het krachtigst van 23:00 uur tot 01:00 uur. Als je zorgt dat je om 23:00 uur in je eerste diepe slaap bent, dan kan de galblaas zijn energie optimaal doorgeven aan de lever, het meest actief tussen 01:00 uur en 03:00 uur. Je lever kan zijn ontgiftende taak dan beter uitvoeren
 • Kom rustig in beweging
 • Houd je nek warm, draag (zeker bij wind) een sjaal
 • Probeer je maaltijden zo veel mogelijk zonder belastende toevoegingen te bereiden (vermijd pakjes, zakjes en kant-en-klaar maaltijden)
 • Probeer een ‘detox’ van social media en tv, hiermee stel je jezelf minder bloot aan belastende informatie

Heb je ook last van voorjaars- of andere klachten? In mijn behandelingen pas ik Shiatsu-therapie, voetreflexmassage en oorreflex-therapie toe, waarmee je lente-energie weer kan gaan stromen. Maak een afspraak en ervaar wat een behandeling voor je doet!