Aandacht voor je voeten in mijn behandelingen: voetreflex

Aandacht voor je voeten in mijn behandelingen: voetreflex

Hopelijk hebben jullie een fijne zomer gehad, ondanks de beperkende maatregelen die nog steeds gelden.

Wij zijn kort op vakantie geweest in eigen land en verder heb ik mijn website aangevuld en ‘opgefrist’. Met dank aan mijn dochter, die mijn website heeft gemaakt en nog steeds onderhoudt (inderdaad, ik ben heel trots!).

Omdat ik het belangrijk vind om me te blijven verdiepen in mijn vakgebied, volg ik jaarlijks (bij)scholingen. Dit jaar volg ik de opleiding VoetreflexPlus. Uiteraard neem ik bij mijn shiatsu-behandelingen alle regels van het RIVM in acht. Bij voetreflexmassage is het eenvoudiger om afstand te houden, wat in de Covid-19 tijd misschien als prettiger worden ervaren.

Om de integratie van voetreflex in mijn shiatsu-behandeling onder de aandacht te brengen, heb ik het tarief voor mijn behandelingen tijdelijk aangepast. Als je in de maand september of oktober 2020 een afspraak maakt, betaal je voor een behandeling € 47,50 (i.p.v. € 60,-).

Misschien een mooie aanleiding voor een (hernieuwde) kennismaking.

Ik ontmoet je graag in mijn praktijk!

 

Aandacht voor je voeten

Aandacht voor je voeten

Aandacht is energie; alles wat aandacht krijgt, groeit

Je hebt altijd gedachten, je kunt ze nooit helemaal uitschakelen. Heb je veel (terugkerende) gedachten, dan ben je met je aandacht vooral in je hoofd.


Mensen die moeite hebben met inslapen, hebben vaak last van terugkerende gedachten waardoor ze kunnen gaan piekeren. Door je aandacht naar je lichaam te brengen, haal je de aandacht weg van de gedachten in je hoofd. Dat betekent niet dat je gedachten verdwijnen, maar wel dat je er voor kiest om je aandacht ergens anders op te vestigen.

In een vorige nieuwsbrief heb ik een ademhalingsoefening beschreven die kan helpen om je aandacht uit je hoofd te halen. Maar er zijn meer oefeningen om je aandacht uit je hoofd te halen, bijvoorbeeld oefeningen om te aarden.


Wortels in de aarde

Vaak begint een yoga- of meditatie-les met een oefening om te ‘aarden’. Een aardende oefening kan een visualisatie inhouden, waarbij je jezelf voorstelt dat er wortels vanuit je voetzolen groeien die diep de aarde in gaan. Zo’n aardende oefening zorgt ervoor dat je met je aandacht naar je voeten gaat, er ontstaat body-mind balance.
 
Ik heb lange tijd moeite gehad met visualisatie-oefeningen, maar gelukkig zijn er ook andere manieren om je aandacht in je voetzolen te krijgen.


Voetbad
Ontspan met je voeten in een voetbad, een emmer of een afwasteiltje zijn daar prima voor geschikt! Zorg wel dat het water tot boven de enkels komt. Een paar druppels etherische olie (bv lavendel) zorgen voor extra ontspanning.


Voeten masseren
Voeten bevatten botjes, gewrichten, spieren, zenuwen en banden. Meestal krijgen voeten pas aandacht als je er last van hebt.
 
Vaak hebben problemen in heupen, rug, schouders te maken met de (toe)stand van je voeten. Reden om ze regelmatig te (laten) verzorgen met een voetmassage. Bovendien gaat door de massage je aandacht naar je voeten en raken gedachten op de achtergrond.
 
Masseer je voeten op een manier die voor jou prettig voelt. Er is geen goed of fout, probeer zelf of de voetmassage stevig of juist zacht moet zijn.


Voetzolen masseren met een bal
Behalve met een voetmassage kun je de voetzolen ook masseren door te rollen over een stekelbal of een tennisbal. Dat kan in het begin gevoelig zijn, omdat het aantal zenuwuiteinden per vierkante centimeter het grootst is op je voetzolen. Begin het rollen daarom rustig en blijf zeker in het begin binnen je pijngrens. Begin als het kan met een wat oudere tennisbal, die is wat minder hard en stug.


Oefening met een tennisbal

Ga met blote voeten (of eventueel met sokken) op een vlakke ondergrond staan. Gebruik geen dure yogamat, want het rollen kan sporen achterlaten op je mat. Ga in de buurt van een muur staan zodat je een steuntje hebt voor evenwicht.
 • Leg de tennisbal op de ondergrond en ga er met de bal van je ene voet op staan, het gewicht is nog op je hiel. Verplaats je lichaamsgewicht nu rustig naar de tennisbal, je hiel blijft op de grond (maar nu zonder gewicht). Herhaal 5x.
   
 • Krul nu de tenen om de tennisbal heen, alsof je de bal met je tenen op wilt tillen. Krul daarna de tenen omhoog. Herhaal 5x.
   
 • Leg dan de tennisbal onder je hiel en breng het gewicht van de voorvoet naar je hiel, alsof je de bal in de grond wilt duwen. Herhaal 5x.
   
 • Rol de bal van de grote teen naar de hiel en weer terug. Herhaal dit bij de andere tenen.
   
 • Sluit een paar momenten je ogen en voel het verschil tussen beide voeten. 
   
 • Herhaal de hele oefening bij de andere voet.

Acupressuur, beweging en leefstijl zijn belangrijke onderdelen van de TCM (Traditionele Chinese Geneeskunde). Maar ook voeding speelt een hoofdrol in TCM. Mijn volgende nieuwsbrief gaat dan ook over voeding!

Laat me weten als je vragen hebt over de oefeningen of andere onderwerpen uit deze nieuwsbrief.

Blijf goed voor jezelf zorgen, zodat je ook goed voor de ander kunt zorgen.

Meer balans door acupressuur

Meer balans door acupressuur

Emoties horen bij het leven. Als emoties langdurig in hoge mate aanwezig zijn, of als ze voortdurend worden onderdrukt, dan kunnen ze allerlei klachten veroorzaken.

Acupunctuurpunten hebben niet alleen effect op je lichamelijke gezondheid, maar zijn ook in te zetten bij emotionele klachten.


De acupunctuurpunten die ik hieronder beschrijf, kun je bij jezelf behandelen door middel van acupressuur. Ze worden ingezet om je longenergie en je immuunsysteem te versterken. Daarnaast hebben de punten een kalmerende werking en zorgen ze voor rust en balans. Neem dus elke dag een paar minuten de tijd om jezelf te behandelen met acupressuur. Je kunt de ​hele serie achter elkaar doen, maar je kunt ook 1 of 2 punten kiezen. 
 
Onder de afbeelding staat de werking van de punten.


Klop Ren Mai 17

Ren Mai 17 ligt op het midden van je borstbeen. De naam van dit punt is ‘Zee van rust’.

Leg de toppen van je vingers tegen de top van je duim, je maakt een soort vogelbekje van je hand.
Klop ongeveer 1 minuut op Ren Mai 17, terwijl je rustig en diep ademt. 

Door te kloppen op Ren Mai 17 stimuleer je ook het gebied van de thymus, die een belangrijke rol speelt in het afweersysteem.

Houd Nier 27 vast
Nier 27 ligt direct onder de kop van de sleutelbeenderen. Het punt reinigt de keel en verlicht hoest. Door dit punt te behandelen, wordt je hele meridiaansysteem geharmoniseerd; het kan je tot rust brengen en angst tegengaan.

Plaats je duim aan de ene kant en je vingertoppen aan de andere kant van je borstbeen op Nier 27. Houd beide punten 20-30 seconden vast, terwijl je diep en rustig ademt.

Klop met losse vuist op Long 1 en Long 2
Long 1 en Long 2 verzachten hoesten en niezen, helpen bij een moeizame ademhaling en helpen slijm oplossen. Ze versterken je Longenergie en daarmee ook je immuunsysteem. 

Klop met een losse vuist op Long 1 en Long 2, of leg er je vingertoppen op.

Strijk met vlakke hand over de binnenkant van de arm
Over de binnenkant van de arm lopen 3 yinne meridianen. Door langzaam en aandachtig met je vlakke hand 3 keer van de oksel tot aan de vingertoppen te strijken, raak je de punten van Long-, Hartbeschermer- en Hartmeridiaan.

Houd Long 9 vast
Dit punt ligt aan de binnenkant van de arm, op de polsplooi, in een kuiltje onder de muis van de duim. Long 9 zorgt voor verdieping van de ademhaling, waardoor de longen meer kunnen ontspannen en je tot rust wordt gebracht.

Houd het punt ongeveer 30 seconden vast, terwijl je diep en rustig ademt.

Houd Hart 7 vast
Dit punt ligt ook aan de binnenkant van de arm, op de polsplooi, aan de duimkant van de pees.
Het helpt bij slapeloosheid en onrust.

Je kunt Hart 7 gedurende 30 seconden vasthouden of het punt tegelijk met Long 7 behandelen door je polsen stevig te wrijven.

Masseer zachtjes de ‘vliesjes’ tussen je vingers


Laat me weten als je vragen hebt over de oefeningen of andere onderwerpen uit deze nieuwsbrief, of als je suggesties hebt voor onderwerpen die ik kan toelichten in een volgende nieuwsbrief!

Blijf goed voor jezelf zorgen, zodat je ook goed voor de ander kunt zorgen.