Lente en het Hout-element

Lente en het Hout-element

In mijn behandelingen pas ik de kennis van de Vijf Elementenleer toe, waarbij elk element is gekoppeld aan een seizoen, organen en een emotie. Klachten (fysiek, mentaal en emotioneel) die horen bij een bepaald element kunnen het hele jaar merkbaar zijn, maar kunnen extra aanwezig zijn in het seizoen wat hoort bij dat element.

Als de dag en de nacht na de winter even lang duren, is de astronomische lente begonnen. Op het noordelijk halfrond is dat meestal rond 20 maart. Hoewel de temperatuur in maart en april vaak nog wat herfstachtig aan kan voelen, is de natuur wel degelijk wakker geworden na de winter.

Lente en het Hout-element

De kleur die hoort bij het Hout-element is het frisse groen van de bladeren die in de lente groeien. Wat later in de lente ontstaan er ook vruchten. Omdat die vruchten nog niet rijp zijn smaken ze zuur, de smaak die hoort bij het Hout-element. De organen die horen bij het Hout-element zijn de galblaas en de lever en de emotie is woede. De Vijf Elementenleer die ik toepas in mijn praktijk kan je ondersteunen bij het versterken van je Hout-element.

Lever

Je fysieke lever zit rechts in de bovenbuik, naast de maag. De bovenkant van de lever ligt tegen het middenrif aan. De lever is een groot orgaan, ongeveer 1,5 kg zwaar. De lever produceert gal, dat zorgt voor een betere opname en vertering van vetten in de darm. Een belangrijke taak van de lever is het onschadelijk maken van allerlei belastende stoffen, die worden opgeslagen in o.a. het bindweefsel, het vetweefsel en de lever. Denk bij belastende stoffen aan bijvoorbeeld medicijnen, alcohol en drugs, maar ook luchtvervuiling. Voeding kan bestrijdingsmiddelen, kunstmatige smaakstoffen en veel conserveringsmiddelen bevatten en ook chemicaliën in schoonmaakmiddelen, cosmetica en andere veelgebruikte consumentenproducten vormen een belasting voor het lichaam.

De hierboven genoemde schadelijke stoffen worden ook in de Traditionele Chinese geneeskunde (TCG of TCM) als belastend voor het lichaam gezien. Schadelijke stoffen stapelen zich op in vetweefsel, hersenen, bindweefsel maar belasten vooral de lever. De levermeridiaan begint aan de binnenzijde van de nagelhoek van de grote teen, loopt dan over de wreef en de binnenenkel en verder over de binnenkant van het been. Via de lies loopt de levermeridiaan naar de onderste rib en eindigt midden onder de borst (op de tepellijn).

Galblaas

De fysieke galblaas is een hol orgaan dat onder de lever ligt. De gal die door de lever wordt geproduceerd, wordt via de galbuis opgeslagen in de galblaas. Als er vethoudende voeding de darmen binnenkomt, wordt er door de galblaas gal afgescheiden naar de darmen. Gal zorgt ervoor dat vet uit voeding tot heel kleine vetdruppels wordt verdeeld, zodat enzymen in de darm het vet makkelijker kunnen verteren. De galblaasmeridiaan begint in de buitenooghoek, loopt over de zijkant van het hoofd en de nek, de zijkant van de romp en benen en eindigt aan de buitenzijde van de nagelhoek van de 4e teen. Het verloop van de meridiaan geeft al een indicatie van klachten die kunnen ontstaan bij een disbalans in het energiesysteem van de galblaas.

Woede

Naast schadelijke stoffen beschouwt de TCM negatieve emotie ook als schadelijk voor de lever; langdurige woede kan de lever daarom ernstig verzwakken. Onrechtvaardigheid kan boosheid en woede oproepen, maar boosheid kan ook een neveneffect zijn van medicatie, alcohol, chronische ziekte of bijnieruitputting. Frustratie, prikkelbaarheid en ongeduld vallen ook onder de emotie die hoort bij het Hout-element. Ben je langdurig gefrustreerd of boos, dan kun je daar fysieke klachten van krijgen, bv hoofdpijn en nekklachten, maar ook spijsverteringsklachten. Denk aan de uitdrukking ‘iets op de lever hebben’: je lever is onvoldoende in staat om de negatieve emotie te verteren.

Emotie is energie die je in beweging kunt zetten. Dieren zijn hier over het algemeen van nature toe in staat. Na een negatieve ervaring zal een hond zijn lichaam van top tot teen uitgebreid schudden, om vervolgens rustig verder te lopen of in zijn mand gaan slapen. Met sporten zet je niet alleen je lijf in beweging, maar voorkom je ook dat emotie zich vast gaat zetten in je lichaam. Kies een sport die bij je past, maar ook yoga en wandelen in de natuur zetten je lichaam en emotie in beweging.

Hout-element in balans

Als je Hout-element in balans is, kun je goed plannen en beslissingen nemen. Je kunt goed omgaan met een beetje druk en je kunt goed reflecteren. Je bent flexibel, zowel geestelijk als lichamelijk en je kunt je boosheid op een gepaste manier uiten.

Hout-element niet helemaal in balans

Bij disbalans in het Hout-element kun je snel ongeduldig en gefrustreerd zijn. Dit kan zich uiten in een kort lontje of juist voortdurend ingehouden boosheid. Je kunt starheid ervaren in je denken of juist een steeds veranderende mening hebben (‘met alle winden meewaaien’), ook kun je depressief zijn.

De fysieke klachten van een verzwakt Hout-element kunnen zich uiten als voorjaarsmoeheid, hoofdpijn, stijfheid in de gewrichten, tandenknarsen in de slaap en menstruatieklachten. De ogen zijn het zintuig dat hoort bij het Hout-element. Droge ogen of juist traanogen (en ook andere hooikoortsklachten) worden dan ook vaak gezien in het voorjaar.

Hout-element versterken

Zowel bij fysieke als bij emotionele klachten is er zelden sprake van slechts één enkele oorzaak. Vaak zijn meerdere elementen uit balans en is het ook zinvol te kijken naar je voeding en je leefstijl. Na een uitgebreide intake en eerste Shiatsubehandeling kan een verbeterplan worden ingezet.

Met onderstaande adviezen kom je al een stukje in de goede richting naar meer balans als je klachten herkent die horen bij een verzwakt Hout-element:

 • Ga wandelen in de natuur, laat je letterlijk voeden door hout en groen. Als je last hebt van hooikoorts, kun je het beste in de vroege ochtend naar buiten, omdat de pollen dan minder actief zijn
 • Voeg een klein beetje zure smaak toe aan je gerechten (maar overdrijf niet)
 • Vermijd te veel alcohol en slechte vetten
 • Ga op tijd naar bed: de energie van de galblaas is het krachtigst van 23:00 uur tot 01:00 uur. Als je zorgt dat je om 23:00 uur in je eerste diepe slaap bent, dan kan de galblaas zijn energie optimaal doorgeven aan de lever, het meest actief tussen 01:00 uur en 03:00 uur. Je lever kan zijn ontgiftende taak dan beter uitvoeren
 • Kom rustig in beweging
 • Houd je nek warm, draag (zeker bij wind) een sjaal
 • Probeer je maaltijden zo veel mogelijk zonder belastende toevoegingen te bereiden (vermijd pakjes, zakjes en kant-en-klaar maaltijden)
 • Probeer een ‘detox’ van social media en tv, hiermee stel je jezelf minder bloot aan belastende informatie

Heb je ook last van voorjaars- of andere klachten? In mijn behandelingen pas ik Shiatsu-therapie, voetreflexmassage en oorreflex-therapie toe, waarmee je lente-energie weer kan gaan stromen. Maak een afspraak en ervaar wat een behandeling voor je doet!

Winter en het Water-element

Winter en het Water-element

In mijn behandelingen pas ik de kennis van de Vijf Elementenleer toe, waarbij elk element is gekoppeld aan een seizoen, organen en een emotie. Klachten (fysiek, mentaal en emotioneel) die horen bij een bepaald element kunnen het hele jaar merkbaar zijn, maar kunnen extra aanwezig zijn in het seizoen wat hoort bij dat element. De kortste dag van het jaar is 21 december, de start van de astronomische winter, het is koud en je blijft het liefst binnen. De natuur lijkt volledig tot stilstand te zijn gekomen. energie wordt gekoesterd in de wortels, diep onder de grond.

Hoe staat het met jouw energie in deze winter? Lees hieronder hoe je met behulp van de Vijf Elementenleer de energie van je Metaal-element kunt versterken.

Water
Bij het winterseizoen hoort het Water-element, de organen die hierbij horen zijn de blaas en de nieren, de emotie is angst.

De Vijf Elementenleer kan je een steuntje in de rug geven bij het versterken van je Water-element.

Nieren

De fysieke nieren zijn twee boonvormige organen, ze liggen aan de rugkant van het lichaam en worden bedekt door de onderste ribben.

In de Westerse geneeskunde wordt het filteren van het bloed gezien als een van de belangrijkste taken van de nieren. Na het filteren blijven water en afvalstoffen over die als urine worden afgevoerd naar de blaas.

In de Traditionele Chinese geneeskunde (TCG of TCM) worden de nieren gezien als de opslagplaats van de levensenergie die je bij de geboorte hebt meegekregen, je energievoorraad. Reden temeer om zeker in de winter zorgvuldig met die voorraad om te gaan. Dit doe je door meer rust te nemen en als het kan wat meer te slapen. Kies ook voor warme en verwarmende voeding, denk aan stamppot en stevige soep. Koude dranken temperen je spijsverteringsvuur te veel, kies liever voor een verwarmende thee (bv gemberthee).

Onderstaande oefening is goed om je nier-energie te versterken.

Blaas
De fysieke blaas ligt onder in de buik. De blaas ontvangt urine van de nieren en kan 200-500 ml urine bevatten.

De meridiaan van de blaas loopt aan beide kanten van het lichaam en is via interne banen verbonden met de fysieke blaas.

Met 67 acupunctuurpunten is de blaasmeridiaan de langste meridiaan in het lichaam en hij kan daarom ingezet worden bij veel klachten.

Angst

Om te kunnen overleven in gevaarlijke situaties, is angst een zinvolle emotie. Als je een wandeling maakt in een ruig natuurgebied en je komt oog in oog te staan met een wilde beer, dan is het niet verstandig om in contact te gaan met het dier. Een stapje terug doen is ook verstandig als je op een kiezelpad vlak langs een afgrond loopt. Struikelen over een steen is in zo’n situatie immers een reëel risico.

Iemand die voortdurend op zoek is naar almaar gevaarlijkere activiteiten en geen angst kent, gaat misschien wel over belangrijke veiligheidsgrenzen heen. Zie je daarentegen juist altijd ‘beren op de weg’, dan zie je misschien bij elk nieuw project op je werk op voorhand al 10 redenen waarom je liever niet aan het project deelneemt.

Angst is dus een zinvolle emotie omdat hij ons waarschuwt voor gevaar. De kunst is om na te gaan of de angst die je voelt een echt waarschuwingssignaal is, of dat het gaat om vals alarm.

Water-element in balans

Als je Water-element in balans is, ben je blij met je levenspad en hoe je leven stroomt. Je voelt je vitaal, kunt je makkelijk aanpassen (‘go with the flow’), je hebt voldoende moed om met tegenslagen om te gaan en je kunt helder denken.

Water-element niet helemaal in balans

Als je Water-element uit balans is, dan stroomt je energie onvoldoende en bij de minste tegenslag zit je bij de pakken neer. Je bent minder goed in staat om te gaan met de verschillende verschijningsvormen van water: kabbelend water, bruisend water, snelstromend, kolkend, stilstaand, sneeuw, ijs.

Fysieke klachten die horen bij een verzwakt Water-element zijn nier- en blaasproblemen, lage rugpijn, ischias en pijn in de heupen, maar ook vasthouden van vocht (oedeem).

Emotionele klachten die horen bij een verzwakt Water-element zijn hierboven al beschreven.

Water-element versterken

Zowel bij fysieke als bij emotionele klachten is er zelden sprake van slechts één enkele oorzaak. Vaak zijn meerdere elementen uit balans en is het ook zinvol te kijken naar je voeding en je leefstijl. Na een uitgebreide intake en eerste Shiatsubehandeling kan een verbeterplan worden ingezet.

Met onderstaande adviezen kom je al een stukje in de goede richting naar meer balans als je klachten herkent die horen bij een verzwakt Water-element.

 • Ga dingen doen waar je plezier aan beleeft: schilderen, dansen, drama
 • Lees boeken die uit het leven zijn gegrepen (bijvoorbeeld historische romans, studieboeken)
 • Kijk naar je levenspad: waar ben je tevreden over, waar ben je blij mee?
 • Hak een veeleisende opdracht in kleinere taken
 • Houd je nieren, je onderrug, voeten en enkels warm (ook je nek, hoofd en oren!)
 • Kijk niet alleen naar je ‘to do’ lijst, maar maak ook een lijst van (grote, maar ook kleine) dingen die je wel hebt kunnen doen: tada!

De nieren horen bij het Water-element, maar ook de oren. Net zoals de voeten reflecteren ook de oren het hele lichaam. Om de behandeling verder te versterken, behandel ik vaak ook de oorreflexzones. Daarbij gebruik ik in plaats van naalden meestal verblijfskorreltjes, die ook na de behandeling mogen blijven zitten. Op mijn website kun je verder lezen over oorreflexzones.

Kun je ook niet wachten tot de grijze en koude winter eindelijk voorbij is? Shiatsu helpt om je winter-energie te versterken, zodat je straks in de lente -net als de natuur- weer kunt groeien en bloeien. Klik hier om een afspraak te maken! 

Herfst en het Metaal-element

Herfst en het Metaal-element

In mijn behandelingen pas ik de kennis van de Vijf Elementenleer toe, waarbij elk element is gekoppeld aan een seizoen, organen en een emotie. Klachten (fysiek, mentaal en emotioneel) die horen bij een bepaald element kunnen het hele jaar merkbaar zijn, maar kunnen extra aanwezig zijn in het seizoen wat hoort bij dat element.
 
Het is herfst en bij dit seizoen hoort het Metaal-element. De organen die bij dit element horen zijn de longen en dikke darm en de emotie is verdriet.
 
Hoewel de zon zich ook in de herfst gelukkig regelmatig kan laten zien, gaat dit niet meer gepaard met hoge temperaturen. De zomer manifesteert zich met een uitbundig bloeiende natuur, in de herfst trekt de natuur zijn energie naar binnen. De sapstroom van bomen komt langzaam tot stilstand, bladeren verkleuren en vallen af. De natuur laat los.
 
Hoe staat het met jouw energie in deze herfst? Lees hieronder hoe je met behulp van de Vijf Elementenleer de energie van je Metaal-element kunt versterken.

 
Longen
Ademhaling is een uitwisselingsproces. Bij elke inademing vullen de longen zich met zuurstof, om daarna via het bloed het hele lichaam van energie te voorzien. Via de uitademing verlaat stikstof het lichaam.

 

Ook energetisch gezien is de ademhaling een uitwisselingsproces tussen binnen- en buitenwereld. Voel je ruimte om te ademen, ruimte in je contact met de buitenwereld en kun je ruimte innemen voor jezelf?
 
Emotioneel gezien kan krachtig uitademen een gevoel van opluchting geven als je merkt dat je regelmatig je adem inhoudt: een zucht van verlichting.
 
Dikke darm
Ook de dikke darm heeft te maken met de verbinding tussen buiten- en binnenwereld. Wat het lichaam uit voeding niet op kan nemen, verlaat het lichaam via de ontlasting. Bij obstipatie kun je emotioneel misschien ook niet zo goed los laten. In een eerdere nieuwsbrief kun je meer lezen over dit onderwerp.
 
Verdriet
Iedereen krijgt in het leven te maken met verdriet, een emotie die je misschien het liefst inslikt of wegstopt. Verdriet heeft te maken met verlies en afscheid nemen, verlies van een dierbare, maar denk ook aan het einde van een vriendschap of het stoppen met een baan.
 
Verdriet is nodig om los te kunnen laten. Los laten is niet ontkennen wat was, maar kunnen accepteren dat je leven voortaan anders is dan het was. Als je verdriet toelaat, er bij stilstaat en van jezelf mag huilen, kan het een gevoel van ruimte geven. Voortdurend verdrietig zijn en blijven huilen verzwakt je en maakt je uiteindelijk ziek, hetzelfde geldt voor het ontkennen van verdriet.
 
Metaal-element niet helemaal in balans
In de herfst is het niet zo vreemd om een keer wat verkouden te zijn. Ben je het hele jaar door verkouden of heb je last van allergieën, dan is je Long-energie waarschijnlijk niet heel sterk.

Eczeem (huid hoort ook bij longen) is ook een teken van verzwakte Long-energie, net als altijd controle over jezelf en je omgeving willen houden of niet voor jezelf op kunnen komen.

Verdrinken in verdriet of het juist niet toe kunnen laten is hierboven al beschreven.
 
Metaal-element versterken
Zowel bij fysieke als bij emotionele klachten is er zelden sprake van slechts één enkele oorzaak. Vaak zijn meerdere elementen uit balans. Na een uitgebreide intake en eerste Shiatsubehandeling kan een verbeterplan worden ingezet.
 
Onderstaande adviezen kunnen je wel een zetje in de goede richting geven als je klachten herkent die horen bij een verzwakt Metaal-element.

 • Voeg kleur toe aan je kleding en je interieur. Trek er ook op uit, de natuur laat in de herfst prachtige kleuren zien!
 • Drink voldoende water, dit brengt de Metaal-energie in beweging.
 • Denk aan prettige gebeurtenissen, glimlach en merk dat dit helpt om melancholie en verdriet te balanceren.
 • Doe ademhalingsoefeningen.
 • Zorg voor een goede houding, met de schouders laag en de schouderbladen enigszins naar elkaar toe. Deze houding opent het borstgebied en geeft je longen ruimte. Probeer hier een paar keer per dag bewust aan te denken.
 • Bij koud en regenachtig weer heb je misschien de neiging om je schouders op te trekken tegen een koude nek. Een sjaal helpt om de nek warm te houden (en de schouders laag).
 • Eet warme gerechten, eet rauwkost alleen als klein bijgerecht. De maaltijden mogen wat pittig/scherp zijn, de smaak die hoort bij het Metaal-element. Voeg af en toe een beetje pittigs aan je gerechten toe, denk aan mosterd, knoflook en gember.

Niet alleen de longen horen bij het Metaal-element, maar ook de huid. Het eerste contact met de omgeving vindt plaats via de in – en uitademing en via de huid. Een sterke Long-energie is dus belangrijk als verdediging tegen verkoudheid en griep.
 
Zeker in de herfst is Shiatsu-therapie een aanrader, vooral als je aan een goede weerstand wilt werken, zodat je straks ook met een sterke energie aan de winter kunt beginnen. Kun je wel wat hulp gebruiken bij het ondersteunen van je Metaal-element? Maak dan een afspraak voor een behandeling.