Van winterenergie naar lente-energie

Van winterenergie naar lente-energie

De winterenergie staat voor rust en naar binnen keren. Maar ook voor het koesteren van zaadjes die in de herfst zijn geplant, zodat die in de lente boven de grond mogen komen om in de zomer uitbundig tot volle bloei te komen.
 
Zoveel te doen!

De zon heeft zich al uitbundig laten zien en we hebben in februari (!) al heerlijke lentedagen gehad. Alles in de natuur komt tot leven en er komen al groene sprietjes boven de grond. Daarbij benadrukt de lentezon wel dat de ramen best een schoonmaakbeurt kunnen gebruiken, de groen uitgeslagen tuintegels vragen erom geschrobd te worden en er is vast ook nog wat opruimwerk in de tuin te doen.

Je eigen energie begint misschien ook meer te stromen en de ideeën die in de winterperiode rustig meer vorm mochten krijgen, buitelen nu over elkaar heen om eindelijk te worden uitgevoerd. Als er zoveel te zien en te doen is, kan de overgang naar de lente wat stroef en frustrerend verlopen.
 
Niet te veel, niet te snel

In de lente is het vaak ‘hollen of stilstaan’. Als de zon schijnt en de temperatuur stijgt, valt er elke dag nieuw groen te ontdekken in de natuur. Maar de haast van de lente om te groeien wordt regelmatig teruggefloten door sneeuw, vorst of grijze, stormachtige dagen.

De lente moet het dan rustig aan doen, maar aan het langer worden van de dagen kun je zien dat de winter stilaan toch steeds meer plaats maakt voor de lente.
 
Keuzes maken

In de Oosterse Vijf Elementenleer is het Houtelement actief in het lenteseizoen. De energie die hoort bij dit element is actie! De meridianen (energiebanen in het lichaam) die bij het Houtelement horen zijn de Galblaas- en Levermeridiaan.

Te veel keuzemogelijkheden kunnen ervoor zorgen dat je uiteindelijk helemaal niets doet, je energie stagneert. De Galblaasmeridiaan kan helpen bij het maken van keuzes: ga je linksom of rechtsom, ga je eerst de ramen wassen, of kies je voor het verder uitwerken van dat idee waar je al een paar maanden over nadenkt? 

De Levermeridiaan kan voor rust zorgen en je het inzicht geven dat niet alles in een keer hoeft te gebeuren.

Beweging

Je hebt afgelopen winterperiode misschien wat minder aan beweging gedaan. Het is goed om je lichaam weer rustig in beweging te zetten. Vooral oefeningen waarbij de zijkant wordt gestrekt, geven ruimte aan de Galblaasmeridiaan die over de hele zijkant van het lichaam loopt. 

De Masunaga meridiaanstrekking voor het Houtelement is een goede oefening om de Galblaas- en Levermeridiaan te versterken.
 
Klachten in de lente

Veel mensen hebben in de lente wat moeite om balans te vinden. Fysieke klachten die in de lente de kop op steken of heftiger worden zijn o.a. hooikoorts, stijve en pijnlijke pezen en gewrichten, pijn in de ogen, hoofdpijn en migraine, duizeligheid, krampen, PMS en pijnlijke menstruatie, maagklachten en slapeloosheid.

Emotionele klachten waar je nu meer last van kunt hebben zijn frustratie, boosheid en irritatie, besluiteloosheid, ochtendhumeur en ‘hollen of stilstaan’ (het ene moment heel hard werken en daarna geen voet meer kunnen verzetten).
 
Behandeling van klachten

Met shiatsu therapie, bloesemremedies en voedings- en leefstijladviezen kan ik je helpen om de overgang van winterenergie naar lente-energie soepeler te laten verlopen en klachten te verhelpen.
 
Mijn praktijk is gelukkig weer open, dus maak snel een afspraak om weer balans te ervaren.

Klik hier om een afspraak te maken!

Voeding voor weerstand

Voeding voor weerstand

Kijkend naar de natuur, kun je zien dat er echt al tekenen zijn van een naderende lente. Het is al merkbaar vroeger en ook langer licht, de eerste knoppen laten zich al zien aan bomen en struiken. Stap voor (kleine) stap komt de lente dichterbij.
 
Deze winter is in alle opzichten uitzonderlijk. En we snakken allemaal naar een lente, waarin contact weer vanzelfsprekend en spontaan mag zijn. Net als in de natuur waar alles nog in kleine stapjes gaat, zal ook het versoepelen van de huidige corona-maatregelen waarschijnlijk in kleine stapjes gaan.
 
Goed voor elkaar zorgen blijft onder alle omstandigheden belangrijk. Net zo belangrijk als zorgen voor jezelf.

Ben je benieuwd wat Vijf Elementenvoeding voor jou kan doen? Dan maak ik een persoonlijk afgestemd Vijf Elementenadvies voor je. Bij dit advies krijg je niet alleen uitgebreide voedingstips, maar ook acupressuuroefeningen die bij jou passen.

Een Vijf Elementenadvies kost € 35,00. En bij bij je eerstvolgende Shiatsu-behandeling krijg je € 12,50 korting. Meer informatie: info@shiatsu-someren.nl. 

Vijf Elementen voeding

In de Vijf Elementen voedingsleer worden voedingsmiddelen en kruiden ingedeeld op basis van vijf smaken. Elk van de vijf smaken is verbonden aan een element en aan het yin-orgaan dat bij dat element hoort. Heb je een grote voorkeur of juist een afkeer van een bepaalde smaak, dan kan dit iets zeggen over de energie van het corresponderende element.

Daarnaast wordt aan de voedingsmiddelen van elke smaak een temperatuur toegekend, een thermische waarde. 
 
Voeding die thermisch heet is verdrijft koude, thermisch warme levensmiddelen vergroten de lichaamswarmte, neutrale voedingsmiddelen bouwen energie op. Verfrissende en koude voedingsmiddelen verminderen een teveel aan warmte.

Spijsvertering

Om voeding opneembaar te maken voor het lichaam, moet het (voor)bereid worden. 

Koken/verwarmen is een goede manier om het lichaam in staat te stellen het eten te verwerken, om te zetten in bruikbare energie (en onbruikbare energie af te voeren). 

Het spijsverteringssysteem wordt in de Vijf Elementen voedingsleer vaak afgebeeld als een kookketel op een vuur. De kookketel vertegenwoordigt de maag en het vuur onder de ketel vertegenwoordigt de milt.

Je kunt je voorstellen dat het heel lang duurt voor de inhoud van de kookketel (de inhoud van je maag) geschikt gemaakt is voor opname in het lichaam, als er vooral (thermisch) koude voedingsmiddelen in terecht komen. Bovendien kost het je lichaam dan ook heel veel energie om het vuurtje onder de kookketel brandend te houden, je wordt moe.

Vijf Elementen recept   

De Vijf Elementen zijn in alle aspecten van de natuur vertegenwoordigd, ook in de mens. Het is daarom goed om ook je maaltijden uit elk van de Vijf Elementen samen te stellen.

Dat klinkt moeilijker dan het is. Niet alleen groente en fruit (en vlees, vis) zijn in te delen volgens de Vijf Elementen, dat geldt ook voor kruiden. Zelfs een eenvoudig gerecht als hutspot kun je daarmee volgens de Vijf Elementenleer bereiden.
 
Ingrediënten:

 • ½ eetlepel kokosolie of roomboter (Aarde element)
 • Olijfolie (Aarde element)
 • Winterpeen (Aarde element)
 • Aardappelen (Aarde element)
 • Knolselderij (Aarde element)
 • Peper (Metaal element)
 • Ui (Metaal element)
 • Water (Water element)
 • Parmezaanse kaas (Water element)
 • Zout (Water element)
 • Peterselie (gedroogd) (Hout element)   
 • Kurkuma (Vuur element)


 
Bereiden

 • Laat de kokosolie of roomboter langzaam smelten.
 • Schil de aardappelen en knolselderij, snijd in stukjes en voeg toe.
 • Snijd de winterpeen in kleine stukjes, als je biologische winterpeen gebruikt hoef je niet te schillen. Voeg toe, roer de inhoud van de pan goed door elkaar.
 • Voeg een paar draaien van de pepermolen toe en roer weer goed door elkaar. Laat het geheel 1 minuut zacht sudderen.
 • Voeg zoveel water toe dat het groentemengsel net onder water staat. Roer weer goed.
 • Voeg een beetje peterselie toe, roer goed door.
 • Voeg een beetje kurkuma toe, roer goed door en breng de inhoud van de pan langzaam aan de kook. Laat op een zacht vuur gaar worden.
 • Giet de groente af.
 • Stamp de groente met een stamper door elkaar en voeg een scheutje olijfolie (liefst koud geperst) toe, zodat een smeuïge stamppot ontstaat.
 • Snijd de ui in kleine stukjes en roer door de stamppot.
 • Voeg geraspte Parmezaanse kaas naar smaak toe
 • Voeg eventueel nog (keltisch zee-) zout toe (let op: Parmezaanse kaas bevat al vrij veel zout).

Tip

De rauwe ui maakt de hutspot iets pittiger. Hou je niet van de scherpe smaak van rauwe ui, dan kun je de ui ook mee laten koken. De ui wordt door het koken zoeter van smaak en hoort dan bij het Aarde element.
 
Je kunt de ingrediënten in de pan doen in de volgorde die je gewend bent, alle elementen zijn vertegenwoordigd. Door de ingrediënten in de volgorde van de voedende cyclus toe te voegen (Aarde voedt Metaal, Metaal voedt Water etc.), krijgt zelfs een eenvoudig recept meer voedingswaarde. 

Eet smakelijk!

Aandacht voor je voeten in mijn behandelingen: voetreflex

Aandacht voor je voeten in mijn behandelingen: voetreflex

Hopelijk hebben jullie een fijne zomer gehad, ondanks de beperkende maatregelen die nog steeds gelden.

Wij zijn kort op vakantie geweest in eigen land en verder heb ik mijn website aangevuld en ‘opgefrist’. Met dank aan mijn dochter, die mijn website heeft gemaakt en nog steeds onderhoudt (inderdaad, ik ben heel trots!).

Omdat ik het belangrijk vind om me te blijven verdiepen in mijn vakgebied, volg ik jaarlijks (bij)scholingen. Dit jaar volg ik de opleiding VoetreflexPlus. Uiteraard neem ik bij mijn shiatsu-behandelingen alle regels van het RIVM in acht. Bij voetreflexmassage is het eenvoudiger om afstand te houden, wat in de Covid-19 tijd misschien als prettiger worden ervaren.

Om de integratie van voetreflex in mijn shiatsu-behandeling onder de aandacht te brengen, heb ik het tarief voor mijn behandelingen tijdelijk aangepast. Als je in de maand september of oktober 2020 een afspraak maakt, betaal je voor een behandeling € 47,50 (i.p.v. € 60,-).

Misschien een mooie aanleiding voor een (hernieuwde) kennismaking.

Ik ontmoet je graag in mijn praktijk!